Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Bár hagyományosan a burgonya az egyik legfőbb táplálékunk, az egészségtudatos fogyasztók nem szívesen fogyasztják, hízlalónak tartják és hajlamosak száműzni étrendjükből ezt a fontos tápanyagforrást. A burgonya jó hírének visszaállításában segíthet az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) most zajló éves konferenciáján ismertetett kutatás, amelynek eredménye szerint a burgonya - egyéb kedvező tulajdonságai mellett - még vérnyomáscsökkentő hatással is bír.
Vágólapra másolva!

Persze ne a bő zsiradékban sült hasábburgonyára vagy a chipsekre gondoljunk, hanem a minél természetesebb formában, olaj vagy zsír nélkül megpárolt krumplira. Ha ugyanis a krumplit nem bő zsírban vagy olajban sütjük, hanem zsiradék nélkül - például mikrohullámú sütőben - megpároljuk, akkor megőrizzük a benne lévő értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, és nem túl magas energiatartalmú (egy közepes krumpli kb. 110 kcal), tápláló eledelt kapunk. A különlegesnek számító színes húsú (lila, kék, vörös) burgonyák ráadásul igen nagy mennyiségben tartalmaznak jótékony hatású antioxidánsokat is, ezért fogyasztásuk a szív- és érrendszerre különösen jótékony hatást gyakorol.

Az amerikai Scranton Egyetem Kémiai Tanszékének kutatói túlsúlyos és elhízott, magas vérnyomású embereket vizsgáltak, akik egy hónapon keresztül naponta kétszer 6-8 darab kisméretű, mikrohullámú sütőben héjastól megpárolt lila húsú burgonyát kaptak. A kutatók figyelték a résztvevők vérnyomását és azt tapasztalták, hogy az átlagosan 4 százalékkal (a szisztolés érték 3,5 százalékkal, a diasztolés érték pedig 4,3 százalékkal) csökkent a burgonyafogyasztás hatására. Vizsgálták a testsúly változását is, de nem tapasztaltak testsúly-növekedést a hizlalónak tartott burgonyában gazdag étrend hatására, sőt hosszú távon a vércukorszint és a lipidszint sem emelkedett.

Már korábbi kutatások is azonosítottak olyan alkotóelemeket a burgonyában, amelyek a magasvérnyomás-betegségben alkalmazott gyógyszerekhez, az úgynevezett ACE-gátlókhoz hasonló hatást váltanak ki. Ezen túl a burgonyában - a brokkolihoz és a spenóthoz hasonlóan - tápláló fitovegyületek is találhatók.

Sütéskor eltűnik a jótékony hatás

Rossz hír azonban a hasábburgonya és a chips szerelmeseinek, hogy sütéskor a nagy hőhatás következtében a burgonyában lévő jótékony hatású anyagok megsemmisülnek, és elsősorban a keményítő és zsír marad meg. A vizsgálatban éppen ezért mikrohullámú sütőben párolták a burgonyát, ami a kutatók szerint a tápanyagok megőrzésének legjobb módja.

Bár a kutatásban használt lila húsú burgonya már Magyarországon is kapható, ára egyelőre igen borsos. A kutatók azt feltételezik, hogy a jóval olcsóbb, megszokott fehér húsú burgonya ugyanolyan jótékony hatású, mint színes társa, de ennek bizonyítása még egy jövőbeli vizsgálat tárgyát képezi. A szakemberek addig is bíznak abban, hogy mostani kutatásuk mérföldkő lehet a burgonya kissé megkopott renoméjának helyreállításában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről