A telefonáló anya hangja csökkenti a stresszhormont a gyermekben, az sms nem segít

Vágólapra másolva!
Az édesanya megszokott hangjának hatására jótékony hormonális folyamatok indulnak be a gyermek szervezetében, könnyebben megnyugszik és csökken a stressz-szintje. Telefonon keresztül ugyanúgy hat az édesanya hangja, mint személyes találkozáskor, viszont a velük történő chatelés, sms-ezés vagy levelezés nem nyújt enyhülést a gyermek megtépázott idegei számára.
Vágólapra másolva!

A Wisconsini Egyetem munkatársai által végzett kutatásban 68, 7 és 12 év közötti lány vett részt, akik mindannyian jónak minősítették kapcsolatukat édesanyjukkal. Egy komoly stresszhatást kiváltó helyzet után a lányok személyesen, telefonon vagy internetes csevegőprogram segítségével kapcsolatba léphettek az édesanyjukkal, aki próbálta őket megnyugtatni.

A kutatók tapasztalatai szerint azoknál a lányoknál, akik személyesen vagy telefonon beszéltek anyjukkal, csökkent a kortizol nevű stresszhormon szintje és beindult a boldogsághormonként ismert oxitocin termelődése. A csevegőprogramot használó lányoknál ugyanakkor nem tapasztaltak hasonló jelenséget, vagyis a chatelés nem tudta beindítani a beszéd vagy személyes találkozás által kiváltott pozitív hormonális folyamatokat.

Nem kérdés, hogy az emberi hang, különösen egy szeretett személy hangja megnyugtatóan hat egy stresszes helyzetben. A kutatásban résztvevő édesanyák az emberi beszéd, mint ősi kifejezésmód által sokkal jobban tudták támogatásukról biztosítani lányukat, mint írásban. A beszéd során hangszínüknek, hangsúlyaiknak is komoly szerepe volt, míg az írásbeli kommunikáció sikerét hátráltatta az is, hogy sok anyának nehézséget okozott a csevegőprogramok használata.

Bár a mostani vizsgálat szerint nincs jótékony hormonális hatása az anya és lánya közötti internetes csevegésnek, egy korábbi kutatás szerint a kortársaikkal folytatott levelezés vagy chatelés olykor enyhítheti a gyermekek szorongását.

A vizsgálatról az Evolution and Human Behavior című szaklap online kiadása számolt be.