Veszélyes élőlényeket rejthet a mosogatógép

Vágólapra másolva!
Sok háztartásban a mosogatógép a konyha legtisztább része. Ám egy új vizsgálat szerint a készülék belsejében veszélyes kórokozók telepedhetnek meg.
Vágólapra másolva!

Polona Zalar, a Ljubljanai Egyetem kutatója és munkatársai kimutatták, hogy a mosogatógépek belsejében lévő nedves és időnként forró környezet a mosogatószerek lúgos kémhatásával kombinálva ideális körülményeket teremt egyes kórokozó gombafajok szaporodásához, amelynek komoly egészségügyi hatásai lehetnek. Az eredményeket a Fungal Biology című, gombákkal foglalkozó szaklapban tették közzé.

A kutatók a világ 101 különböző városában vizsgáltak meg összesen 189 háztartási mosogatógépet. A készülékek 62 százalékában gombatelepeket találtak az ajtót szigetelő gumiszalagon. A leggyakrabban izolált gombafajok a fekete élesztőgombák közé tartozó Exophiala dermatitidis és E. phaeomuriformis voltak, amelyek veszélyesek lehetnek az ember számára.

A kutatók megvizsgálták a mosogatógépek által elmosogatott edényeket és evőeszközöket is, és azt találták, hogy ezek is nagy mennyiségben tartalmazták a fekete élesztőgombákat.

A fekete élesztők különösen veszélyesek a cisztás fibrózis nevű örökletes betegségben szenvedők számára, mivel képesek megtámadni a tüdő szöveteit. Egyes esetekben egészséges felnőttekben is okozhatnak súlyos, akár életveszélyes fertőzést. Mindkét Exophiala- faj rendkívül jól tolerálja a magas hőmérsékletet, a nagy sókoncentrációt, az agresszív detergenseket és mind a savas, mind a lúgos kémhatást. A természetben ritkán fordulnak elő, ám úgy tűnik, a mosogatógépek ember-alkotta környezete ideális környezetet teremt számukra.

Korábban számos más hétköznapi használati tárggyal - például számítógép-billentyűzettel, bevásárlószatyrokkal és -kocsikkal - kapcsolatban derült fény az egészséget veszélyeztető mértékű mikroba-szennyezettségre.