Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kapcsolatot találtak a húsfogyasztás és a szürkehályog között

Vágólapra másolva!
Oxfordi kutatók első ízben mutattak ki összefüggést a húsfogyasztás és a szürkehályog fokozott kockázata között.
Vágólapra másolva!

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közölt cikk szerint a vegetáriánus vagy vegán étrendet követőkben 30-40 százalékkal kisebb a szürkehályog kialakulásának kockázata, mint a húst rendszeresen fogyasztók körében.

Az elsősorban idős embereket érintő szürkehályog (cataracta) a szemlencse állományának elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami fokozatos látáscsökkenést eredményez. A látásélesség csökkenése mellett a fényérzékenység növekedése, kettőslátás, a sötét-világos adaptáció és a térlátás romlása jellemzi.

Általában műtéti úton, műlencse beültetésével kezelik. A betegségnek korábban több kockázati tényezőjét is feltárták, többek között a dohányzást, a cukorbetegséget, az erős napfényt és egyes gyógyszerek (például kortizol) szedését.

Az Oxfordi Egyetem kutatói most a húsfogyasztás és a szürkehályog közti összefüggést vizsgálták 27670, 40 évnél idősebb ember adatait elemezve, akik egy korábbi, a rák és a táplálkozás kapcsolatát vizsgáló nagy európai vizsgálat résztvevői voltak. A résztvevők táplálkozási szokásait 1993 és 1999 közt mérték fel kérdőívek segítségével, a szürkehályog kialakulását pedig 2008-ban és 2009-ben vizsgálták. A résztvevők közül 1500 résztvevőben mutatták ki a betegséget.

A húsfogyasztás szempontjából hat csoportra osztották a résztvevőket

A táplálkozási szokásokat rögzítő kérdőívek alapján a résztvevőket hat csoportra osztották: a legtöbb (naponta legalább 100 gramm) húst fogyasztók, a közepesen sok (50-100 gramm/nap) húst fogyasztók, a kevés (kevesebb mint 50 gramm/nap) húst fogyasztók, a húst nem, csak halat fogyasztók, a vegetáriánusok (húst és halat nem, csak tejterméket és/vagy tojást fogyasztók) és a vegánok (sem húst, sem halat, sem tejterméket, sem tojást nem fogyasztók).

A kutatók azt találták, hogy minél kevesebb húst fogyasztott valaki, annál kisebb eséllyel alakult ki nála szürkehályog: a közepesen sok húst fogyasztókban 4 százalékkal, a kevés húst fogyasztókban 15 százalékkal, a halevőkben 21 százalékkal, a vegetáriánusokban 30 százalékkal, a vegánokban pedig 40 százalékkal kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata, mint a sok húst fogyasztók körében. Az összefüggés férfiakban és nőkben egyaránt megfigyelhető volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről