A látás egy eddig ismeretlen részletét fedezték fel

Vágólapra másolva!
A betűkkel ismerkedő gyerekek körében gyakori, hogy nevük betűit tükrözve írják. A felnőttek viszont a tükörírással már nehezen boldogulnak, csak lassan tudják az így írt szövegeket elolvasni. Pedig egy új vizsgálat szerint agyunk először a tükrözött szöveget is normálisnak észleli, csak egy tanult gátlás miatt nem tudja értelmezni.
Vágólapra másolva!

A legtöbb ember egy tükrözött szöveget csak lassan és nehezen tud elolvasni. Ám egy baszk kutatócsoport most első ízben mutatta ki, hogy a tükörírást fejben meg tudjuk fordítani automatikusan és öntudatlanul, legalábbis néhány másodperc erejéig. Ezek az eredmények segíthetik a betűk és szavak önkéntelen megfordításának megértését, ami az olvasási nehézségekkel (diszlexiával) vagy írási nehézségekkel (diszgráfiával) küzdőkre jellemző.

Látórendszerünk alapból mindent tükröz

A látvány feldolgozásának egészen korai szakaszában (a megpillantás után 150-250 milliszekundummal) a látórendszer megfordítja a tükrözött szöveget és az agy fel is ismeri, ám azonnal észleli, hogy a betűk sorrendje nem megfelelő, és "emlékszik", hogy így nem tudja elolvasni. A látórendszer számára egy kép és a tükörképe egyenértékű, a "rossz" irányú szöveg az olvasástanulás során kialakult agyi gátló mechanizmus miatt olyan nehezen értelmezhető - derült ki a baszk kutatók vizsgálatából.

Jon Andoni Dunabeitia, a Baszk Kogníció-, Agy- és Nyelvkutató Központ kutatója és munkatársai 27 résztvevő agyi aktivitását rögzítették elektroencephalográffal (EEG-vel) két szövegtükrözéses kísérlet végzése közben. Eredményeiket a NeuroImage című idegtudományi szaklapban közölték. Az első kísérletben a résztvevőknek egy számítógép képernyőjén helyesen leírt szavak mellett olyan szavakat is mutattak, amelyek egyes betűit 50 milliszekundum erejéig megfordították (ez egy követhetetlenül gyors változás, amelyet az agy ugyanakkor feldolgoz).

A másodikban a helyes szavak mellett olyan szavakat mutattak, amelyeket teljesen tükröztek (tehát nemcsak az egyes betűk, hanem azok sorrendje is fordított volt).

Az EEG-görbe mindkét esetben azt mutatta, hogy a megpillantást követő 150 és 250 milliszekundum között az agy ugyanúgy reagált a normális és a tükrözött szavakra, azaz felismerte a tükrözötteket is.

A gyerekek kezdetben gyakran tükrözik a betűket

A gyerekek eleinte gyakran fordítva írják a betűket és szavakat, amíg meg nem tanulják az írás megfelelő módját az iskolában. A kutatók szerint ez a látórendszer tükröző tulajdonságának közvetlen következménye, és szülőknek nem kell miatta aggódniuk.

A betűk megfordítása vagy például a b és d betűk összekeverése nem csak a diszlexiásokra jellemző, ezt a hibát időnként mindenki elköveti. Egyelőre nem tudjuk, hogy a normálisan olvasó-író emberek miért tudják ezt gátolni, míg az írási és olvasási nehézségekkel küzdők nem vagy kevésbé.