Kerüljük a túl gyakori szájöblítést!

Vágólapra másolva!
Svéd kutatók igazolták, hogy a spenóttól és a céklától izmaink hatékonyabban működnek. Ehhez a szájban élő baktériumok is kellenek.
Vágólapra másolva!

Három napon át fogyasztott kis mennyiségű szervetlen nitrátvegyület hatására egészséges embernek kevesebb oxigénre van szüksége biciklizés során - derült ki a Cell Metabolism (Sejtanyagcsere) című tudományos szaklap legfrissebb számából. A tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogyan lehet a sejtjeink erőműveiként működő mitokondriumok teljesítményét fokozni.

A kutatók azonban nem ajánlják, hogy vizsgálatuk nyomán bárki is szervetlen nitrátkiegészítőket kezdjen szedni. Eredményeiket inkább úgy interpretálják, hogy egy új előnyét mutatták ki a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak.

"Kis mennyiségű nitrát alatt körülbelül 2-3 céklagumóban vagy egy tányér spenótlevélben található mennyiséget értünk" - nyilatkozta Eddie Weitzberg, a svéd Karolinska Intézet kutatója, a vizsgálat vezetője. "Eddig is ismert volt, hogy a zöldségek és gyümölcsök segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de molekuláris szinten nem ismertük a mechanizmust. Most kiderült, hogy a jótékony hatás részben a szervetlen nitrátvegyületekhez kapcsolódik."

Kerüljük a túl gyakori fogmosást, szájöblítést!

Pedig a nitrátoknak néhány évtizede még semmilyen előnyös hatást nem tulajdonítottak, sőt, kifejezetten mérgezőnek tartották őket. A svéd kutatócsoport azonban bizonyította, hogy a táplálékkal felvett nitrátok a szájban lévő baktériumok segítségével nitrogén-oxiddá alakulnak, amelyről pedig már korábban igazolták, hogy az ereket tágítva képes a vérnyomás csökkentésére.

A mostani kutatás kimutatta, hogy a nitrátok és a belőlük keletkező nitrogén-oxid hatására a sejtek erőműveként ismert mitokondriumok is hatékonyabban működnek.

A svéd vizsgálat szerint a fokozott nitrátfogyasztás hatása rövid távon egyértelműen megmutatkozik, de egyelőre rejtély, mi történik hosszabb távon. A kutatók most ezt szeretnék megvizsgálni olyan betegekben, akiknek a mitokondriumai nem megfelelően működnek, például szív- és érrendszeri betegségekben vagy cukorbetegségben szenvedőkben.

A kutatás másik érdekessége az a megállapítás, hogy az erőteljes, túl gyakori szájöblítés a szájban lévő jótékony baktériumok mennyiségét csökkentheti. Márpedig a nitrogén-oxidok képződéséhez, illetve a fent említett előnyös mechanizmushoz egyes szájban élő baktériumokra nagy szükség van.