Megdőlt a lábon át történő alkoholfelszívás mítosza

Vágólapra másolva!
A világ egyik legrangosabb orvosi lapja, a British Medical Journal karácsonyi száma néhány tréfás kutatási eredményt is közöl. Ezek egyike azt a dán eredetű városi legendát döntötte meg, mely szerint a lábunkon keresztül is tudunk alkoholt felszívni.
Vágólapra másolva!

A régi elképzelést önkénteseken tesztelték, akiknek három órán keresztül kellett vodkával töltött lavórba áztatniuk a lábaikat. Olyanokat választottak, akiknek sem bőr-, sem májbetegsége nem volt, és bizonyíthatóan nem voltak alkoholisták vagy drogfüggők.

Az önkéntesek 24 órával a teszt előtt már nem ihattak alkoholt. Félóránként mérték a véralkoholszintjüket, továbbá szóbeli tesztekkel keresték rajtuk az alkoholos befolyásoltság jeleit.

Az eredmények szerint a vodkás lavórban való üldögélés nem okozott emelkedést a véralkoholszintben, tehát "lábbal nem lehet inni".

Ezzel egy újabb városi legenda dőlt meg (szigorúan tudományos alapon), karácsonyra és az év végére pedig marad a szájon át történő alkoholfogyasztás, szigorúan csak mértékkel.

Az eredmény alapján a kutatók egyik ajánlása, hogy nem kell detoxikálni azt a munkást, aki egy sörfőzdében beleesik egy sörrel teli kádba.