Gyógynövények segíthetnek a gyomorpanaszokon

Vágólapra másolva!
Gyógynövények is segíthetnek azoknak a betegeknek, akik a hagyományos gyógyszerek szedése mellett is gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdenek. Japán kutatók tanulmánya a japán gyógynövényterápia hatásosságáról számolt be bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek tüneteinek csökkentésében.
Vágólapra másolva!

A hagyományos nyugati orvoslásban, a gyomor és bélmozgás zavarai (gyomor-bélrendszeri motilitászavarok) esetén alkalmazott gyógyszerek nem minden esetben kellően hatásosak. Emellett használatuk során számolnunk kell bizonyos mellékhatásokkal is, ami a gyógynövényterápiát vonzó alternatívává teszi. A Hidezaku Suzuki vezette japán munkacsoport (Keio Orvostudományi Egyetem, Tokyo) a gyógynövények értékes szerepére talált példákat a szakirodalom elemzése során. A vizsgálódás középpontjában a gyomor-bélrendszer betegségei álltak, például a gyomortáj olyan visszatérő fájdalma, kellemetlen érzése, melynek szervi ok nem található a hátterében (funkcionális dyspepsia), a székrekedés bizonyos formái, vagy a műtéteket követő bélelzáródás. Az adatok nem meglepőek, hiszen a japán gyógynövények évezredek óta hagyományos és hatásos gyógymódnak számítanak Kelet-Ázsiában.

A kutatók számos japán gyógynövényt vizsgáltak, többek között a Rikkunshi-to, a Dai-Kenchu-to, valamint a Hangeshashin-to hatását. A Rikkunshi-to nyolcféle gyógynövény keveréke, mely a kellemetlen gyomorégésen segíthet funkcionális dyspepiában. A Dai-Kenchu-to pedig ginzeng, gyömbér és a szecsuáni bors termésének keveréke, mely hasznos lehet gyermekek székrekedéses panaszaikor, vagy műtétek utáni bélmozgászavarok esetén. A Hangeshashin-to (többek között ginzenggyökér, jojoba, sisakvirág és édesgyökér tartalmú keverék) használata enyhítette a daganatellenes szerekkel kezelt betegek hasmenéses panaszait - olvasható a ScienceDaily beszámolójában.

A japán gyógynövényhasználatnak több ezer éves hagyományai vannak, így a gyógynövény-keverékek elkészítése szigorú minőségi és mennyiségi előírásoknak kell, hogy megfeleljen. A szerzők további részletes vizsgálatokat tartanak szükségesnek, hiszen a bizonyítékokon alapuló nyugati orvosi szemlélet sokszor szkeptikusan fogadja eredményeiket. "Nagyon fontos, hogy megbízható adatokkal rendelkezzünk a hagyományos, keleti gyógyászat hatásosságáról. Ez nem csak a betegeink, hanem az orvostársadalom érdeke is, amelynek időről-időre állást kell foglalnia a gyógynövényterápia mellett, vagy ellen, és ez csak kellő ismeretek birtokában lehetséges" - mondta Suzuki.

Magyarországon a közép- és újkori füvészkönyvekben és a 20. századi népi gyógyászatban összesen körülbelül 600 növényfaj szerepelt. Napjainkban mintegy 450 gyógytermékként törzskönyvezett készítmény van forgalomban hazánkban, melyek iránt az érdeklődés az utóbbi 20 évben nőtt meg számottevően. Hazánkban ismert és alkalmazott növényi hatóanyagok, a gyűszűvirág leveléből készült, szívműködést szabályozó digitalis, a macskagyökérből készült nyugtató hatású valeriána, vagy a mák gubójának nedvéből előállítható fájdalomcsillapító, a morfin.

A japán tanulmány a Neurogastroenterology and Motility című szaklapban jelent meg.