Negyedóránként végeznek egy abortuszt itthon

Vágólapra másolva!
A terhesség-megszakítások hosszabb idő óta tartó csökkenése – a 2008. évi megtorpanást követően – az elmúlt négy évben tovább folytatódott itthon – derül ki a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság sajtóközleményéből.
Vágólapra másolva!

A 2012. évi 36 100 beavatkozás csaknem 2350-nel, azaz 6,1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezer szülőképes korú nőre 15,5 művi vetélés jutott, szemben az előző évi 16,1 műtéttel. A csökkenő irányzat a 25–29 évesek kivételével a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető.

A legjelentősebb mértékű, 7,2 százalékos csökkenés a 35–39 évesek körében volt, ami összefügghet az ilyen korú nők gyakoribb gyermekvállalásával.

A 25–29 éves nőknél 6 százalékkal nőtt a terhesség-megszakítások gyakorisága, ami azért figyelemreméltó, mert orvos szakmai vélemények szerint ez az életkor tekinthető a legkedvezőbbnek a gyermekáldás szempontjából.

Az életkor szerinti profil nem változott: változatlanul a 20–29 éves nők között a leggyakoribb a terhességek szándékos megszakítása.