Jó, ha a gyerek kézzel turkál az ételben

Vágólapra másolva!
A szilárd táplálék bevezetése igen fontos mérföldkő egy baba életében, ráadásul sok mindent eldönthet az, hogy milyen módját választja az édesanya a hozzátáplálásnak. Egy új kutatás szerint a gyermek későbbi testtömeg-indexére is kihat.
Vágólapra másolva!

A BMJ Open szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint ugyanis nem mindegy, hogy valaki az igény szerinti hozzátáplálás mellett teszi le a voksát és hagyja, hogy gyermeke ujjaival ismerkedjen az ételek textúrájával, szagával és ízével, vagy a kiskanállal etetést választja. Ez az egyszerűnek tűnő döntés ugyanis hatással lehet a gyermek későbbi testtömeg-indexére, valamint befolyásolhatja azt is, hogy milyen típusú élelmiszereket fogyaszt majd szívesen - áll a tanulmányban.

A 155 gyermek (20 hónapostól 6 és fél évesig) bevonásával készült kismintás kutatás arra világított rá, hogy idősebb korukban egészségesebben étkeznek és jellemzően ideális testsúllyal rendelkeznek azok, akik a szilárd táplálék bevezetésekor önállóan, kézzel falatozhattak az eléjük tett tányérból, mint azok, akiknek kiskanállal tették a szájukba a pürésített új ízeket.

A vizsgált gyermekek többsége (92 fő, azaz 60 százalék) ehetett kézzel tetszés szerinti mennyiségben apró falatkákat az elválasztás során (ezt nevezzük igény szerinti hozzátáplálásnak), míg a többi 63 babát kiskanállal etették. A kanállal etetett csoport tagjai között a kutatás végén jellemzően több volt a túlsúlyos vagy elhízott, mint a másik csoportban, a kézzel evők testsúlya nagyrészt megfelelt a gyermekek életkorának és testmagasságának.

A tálalás lehet a magyarázat?

A kutatók szerint az eredményeket nem lehet azokkal a tényezőkkel magyarázni, amelyek egyébként a gyermekek testtömeg-indexét befolyásolják (pl. a babák születési súlya, szüleik testsúlya vagy szociális körülményei, stb.) Valószínűbbnek tűnik, hogy az ételekkel való ismerkedéskor az ízek mellett igen fontosak a tapintással szerzett élmények is, amelyek a pürésítéssel eltűnnek. Ha viszont a babák az eléjük tett falatkákkal kézzel ismerkedhetnek, akkor az önállóan felfedezett ízek, illatok és textúrák hozzájárulhatnak a későbbi egészséges étrend alapköveinek lerakásához.