Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hogyan hat az anya magas vérnyomása és az erre szedett gyógyszer a magzatra?

Vágólapra másolva!
Egy új vizsgálat szerint a korai terhesség során az anya magas vérnyomása fokozza a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát a gyermeknél. Korábban úgy gondolták, hogy a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszer okozza a problémát.
Vágólapra másolva!

Terhes nőknek nem javasolják az orvosok az úgynevezett ACE- (angiotenzin konvertáló enzim) gátlók csoportjába tartozó vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését a késői terhesség során. A kutatások szerint ezek szedése a terhesség második és harmadik trimeszterében fokozott kockázatot jelent a magzatra, ezért szedésük ebben az időszakban nem javasolt.

Az ACE-gátlók az erek falában lévő simaizmok ellazításán keresztül fejtik ki hatásukat, így javítják a vér áramlását az erekben. A korai terhesség időszakában szedett ACE-gátlók hatásáról eddig nem voltak megbízható adatok; egy 2006-os tanulmány szerint nem befolyásolták, két másik tanulmány szerint viszont fokozták a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Egy új és sokkal több nőre kiterjedő vizsgálat szerint nem a gyógyszerek szedése, hanem a magas vérnyomás fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát. Az elemzéseket több mint 460 ezer amerikai anya-gyermek pár adatai alapján végezték a kutatók az 1995 és 2008 közötti időszakból. A kutatók az eredményekről a British Medical Journalben számoltak be.

Az anya magas vérnyomása fokozza a magzati szívfejlődési rendellenességek kockázatát

Az elemzések eredményei alapján a magas vérnyomás a korai terhesség során fokozza a szívfejlődési rendellenességek és az agyat és gerincet érintő elváltozások kialakulásának kockázatát, függetlenül attól, hogy a várandós anya szedett-e ACE-gátlót vagy más vérnyomáscsökkentőt. A kutatás szerint a fejlődési rendellenességek kockázata hasonló ahhoz, mint amikor egyáltalán nem kezelték a magas vérnyomást a korai terhesség alatt.

A kutatók a pontos okokat nem ismerik, de valószínűnek tartják, hogy olyan élettani változások zajlanak le az anyánál a magas vérnyomás hatására, melyek károsan befolyásolják a magzati fejlődést.

A jelenlegi gyakorlat szerint ACE-gátlókat ritkán írnak fel terhes nőknek, pontosan a korábbi félelmek miatt. Sokkal inkább az a gyakorlat, hogy amint kiderül a terhesség, igyekeznek elhagyni a vérnyomáscsökkentő szerek szedését, vagy más hatóanyagra váltanak. A gyógyszer elhagyása nem mindig lehetséges, mert ez káros lehet az anya egészségére is. Az új kutatások fényében nagyobb biztonsággal lehet javasolni a gyógyszerszedés, így az ACE gátlók szedésének folytatását a korai terhesség ideje alatt is.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt



***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről