Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebb virslit kéne adni a kisgyerekeknek

Vágólapra másolva!
Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. De már az 1-3 éves magyar gyerekek fele is a maximálisan ajánlott felső határértéknél több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk - adta hírül a Magyar Gyermekorvosok Társasága.
Vágólapra másolva!

A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből. A szakemberek szerint a kisgyermek nem kis felnőtt, a fejlődő szervezetnek sajátos igényei vannak, ezért nem eheti mindig ugyanazt, amit a felnőttek.

Sok a koleszterin és a hús

A kutatás szerint az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz "felnőtt étrend" miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas koleszterinszint már ebben a korban megalapozódik.

A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is. A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt (például virslit) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.

Kevés a C-vitamin, hiányzik a zöldség

A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele (44 százaléka) nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük (24 százalékuk) pedig már kórosan keveset fogyaszt.

Pedig a C-vitaminban dús táplálkozásra az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kellene. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez az anyag segíti.

Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem igazán népszerűek, átlagosan körülbelül 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről