A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből. A szakemberek szerint a kisgyermek nem kis felnőtt, a fejlődő szervezetnek sajátos igényei vannak, ezért nem eheti mindig ugyanazt, amit a felnőttek.
Sok a koleszterin és a hús
A kutatás szerint az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz "felnőtt étrend" miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas koleszterinszint már ebben a korban megalapozódik.
A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is. A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt (például virslit) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.
Kevés a C-vitamin, hiányzik a zöldség
A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele (44 százaléka) nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük (24 százalékuk) pedig már kórosan keveset fogyaszt.
Pedig a C-vitaminban dús táplálkozásra az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kellene. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez az anyag segíti.
Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem igazán népszerűek, átlagosan körülbelül 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.