Kiderült, mennyi magyar autós használ téli gumit, az eredmény nagyon meglepő

vállalkozás, autószerelő, gumiszerelés, szerelőműhely
Pécs, 2016. november 11. Gumit cserél egy szerelő egy pécsi autószervizben 2016. november 11-én. Egyre jobban terjed Magyarországon a téli gumik használata, ám még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatra a cserét. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Tízből négy magyar autós változtat a vezetési szokásain télen, az időjárástól teszi függővé, hogy gyakrabban vagy ritkábban használja-e az autóját.
Vágólapra másolva!

Ősszel és télen a megváltozott látási viszonyok, a csökkenő hőmérséklet és a csúszós utak jelentősen próbára teszik a közlekedés összes résztvevőjét. Nem véletlen, hogy tízből négy magyar autós változtat autóvezetési szokásain ősszel és télen – gyakrabban vagy ritkábban ül ilyenkor autóba.

Azok, akik kevesebbszer használják autójukat, úgy ítélik meg, a rosszabb út- és látási viszonyok között kevésbé biztonságos (42,6%) vagy kevésbé gyors (20,7%) az autóhasználat - áll a Magyar Suzuki kutatásában. Szerintük praktikusabb ilyenkor gyalog vagy tömegközlekedéssel eljutni a célállomásra (15,4%), mert parkolni is nehezebb ilyenkor (6,8%), de még anyagi szempontok is közrejátszanak a döntésben (14,5%).

Az időjárási körülmények még azokat is megfontoltabbá teszik, akik egyébként gyakrabban ülnek ősszel és télen autóba. Az ónos eső, a jég és a köd legtöbbünket visszatartja az autózástól: a megkérdezettek 51 százaléka nem indul útnak ilyen körülmények között. A többiek rövidebb távolságra mennek, vagy csak akkor vállalják be a vezetést, ha sötétedés előtt célba érnek. Mindössze a válaszadók 23 százaléka fogalmazott úgy, hogy nem befolyásolja, milyen időjárási körülményekkel kell szembenéznie.

Jó hír azonban, hogy az elmúlt évek közlekedésbiztonsági kampányai eredményesek voltak, hiszen

az autósok több mint 84 százaléka téli gumit használ

(további 13,5% pedig négy évszakosat) és

minden harmadik autós – függetlenül az időjárástól – már novemberben gondoskodik a nyári abroncsok lecseréléséről.