Ki nem találná, mi a legnagyobb újítása a Toyota népszerű kisautójának

Toyota Yaris
Vágólapra másolva!
A frissítés után a Yaris is csatlakozik azokhoz a Toyotákhoz, amelyek két eltérő karakterű hibrid hajtásláncot kínálnak.
Vágólapra másolva!
Az új kék karosszériaszín, a friss üléskárpit és az átrajzolt keréktárcsák minden kivitelhez elérhetők Forrás: Toyota

Európában 2022-ben értékesített Yarisok 79%-a hibrid volt;

147 ezer eladott autóval a kisautó volt a Toyota legkeresettebb hibrid modellje.

Most mégis ráncfelvarrást hajtott végre rajta a Toyota, azonban a külső dizájn változásai kimerültek a szín- és keréktárcsa-választék bővülésében, valamint egy új felszereltségi szint megjelenésében. Fontosabbak a technológia újítások.

A formák nem változtak Forrás: Toyota

A 116 lóerős, 141 Nm nyomatékű hibrid hajtáslánc a továbbiakban is elérhető marad, a gazdagabb felszereltségű kivitelekhez azonban opcióként vagy alapfelszerelésként egy

130 lóerős, 185 Nm nyomatékú hajtásláncot

is kínál mostantól a Toyota. Az új hibrid hajtás a már ismert 1,5 literes benzinmotorra épül, az elektromos komponensek viszont már a Toyota ötödik generációs hibrid rendszeréből származnak.

80-120 km/h-ra mindössze 7,5 másodperc alatt gyorsul fel a 130 lovas hibrid verzió Forrás: Toyota

A villanymotor nagyobb és erősebb, a motorvezérlés hardverét és szoftverét egyaránt lecserélték, ami azt jelenti, hogy a Yaris Hybrid 130 álló helyzetből

9,7 helyett 9,2 másodperc alatt éri el a 100 km/órát,

és élénkebben reagál a gázparancsokra, miközben az előzetes kalkulációk szerint üzemanyag-fogyasztása csak minimálisan nőtt meg a korábbi 3,8-4,9 literes értékről.

A belső tér minősége még mindig nem éri el a kategória legjobbjaiét Forrás: Toyota

Végre elérhető lett a Yarishoz is a 12,3 colos, teljesen digitális műszercsoport, amely négyféle üzemmódban jeleníti meg a kért információkat. Az infotainment rendszer új online navigációs rendszere percre kész forgalmi információkkal, a természetes beszédstílust felismerő hangvezérlés kéz nélküli parancsokkal egyszerűsíti le a vezetést.

Többféle grafika választható a 12,3 colos digitális műszerfalhoz Forrás: Toyota

A Yaris egyes funkcióinak távvezérlésére szolgáló MyT alkalmazás új lehetőséggel bővült: mostantól kulcs helyett telefonnal is kinyitható a Yaris; ez a digitális kulcs pedig másokkal is megosztható. Új, szélesebb látószögű kamera és radar szolgálja ki például az ütközésmegelőző, kereszteződés-figyelő rendszereket, és

megjelent a kínálatban a téves pedálkezelésből eredő, véletlen, hirtelen gázadást elfojtó funkció.

Mindezeken túl kibővült az adaptív tempomat tudása: a rendszer mostantól az előzések helyes és biztonságos végrehajtására is ügyel, és egy gombnyomásra alkalmazza a jelzőtábla-figyelő rendszer által észlelt sebességkorlátozást.