Elkészült a Dacia tízmilliomodik autója, ki nem találná, mi fog történni vele

dacia 10 millió
Vágólapra másolva!
Elkészült a tízmilliomodik, Dacia márkanevű autó a dél-romániai Mioveniben. Egyből múzeumba kerül.
Vágólapra másolva!

A jubileumi modell egy "éjféli szürke" Duster SL Extreme hobbiterepjáró lett, amely egyébként az 54 éves román márka eddigi legdrágább autója.

A tízmilliomodik autót nem értékesítik, hanem egyből múzeumba, a cég járműtörténeti emlékei közé kerül.

Az első Dacia személyautó 1968. augusztus 20-án gördült ki a mioveni autógyár szerelőcsarnokából. A kommunizmus idején alapított román autógyár kezdetben a Renault 8, illetve 12-es licence alapján gyártotta a Dacia 1100-as és Dacia 1300-as modelleket.

Forrás: Dacia

A rendszerváltás után, 1995-ben a mioveni autógyár először egy saját fejlesztésű járműcsaláddal, a Dacia Novával próbálkozott.

1999-ben új fejezet nyílt a román autógyártás történetében, amikor a francia Renault vette meg a dél-romániai üzemet,

és alsó-középkategóriás modellek egész sorozatát vezette be.

Míg az első ötmillió jármű értékesítéséhez 46 évre volt szükség, a következő ötmillió autót a 2014 óta eltelt nyolc évben gyártották le.

A Renault immár marokkói és kínai üzemeiben is gyárt Daciát. A legtöbbet - 2,6 milliót - a Sandero és Sandero Stepway modellből adták el, de a 2010-ben bevezetett SUV-nak, a 2,1 millió példányban eladott Dusternek is jó esélye van arra, hogy beelőzze a Dacia "legendás" 1300-as modelljét.

A Dacia 44 ország autópiacán van jelen, a legtöbb járművet pedig Európában (Franciaországban, Németországban és Olaszországban) értékesíti.