A magyarok továbbra is bíznak a dízel autókban

dízel autó, tankolás
A tank nozzle sticks in the filling inlet of a car to refuel diesel at a petrol station near Bietigheim-Bissingen, southern Germany, on July 31, 2017. Bosses of Germany's powerful car industry and top politicians will meet on August 2, 2017 on the fate of diesel engines, as the sector faces an existential threat after a colossal pollution cheating scandal and new allegations of collusion. / AFP PHOTO / dpa / Marijan Murat / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A magyarok jelentős része a Volkswagen-botrány ellenére is bízik a dízeltechnológiában, nagyon kevesen támogatják a dízel járművek korlátozását a városi forgalomban - közölte a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE).
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Marijan Murat

Az MGOE és az Alapjárat.hu autós portál azt mérte fel a Facebookon, hogy a magyarok mit gondolnak a 2015 óta folyamatosan terítéken lévő dízelbotrányról, illetve mennyire bíznak meg a károsanyag-kibocsátási csalás után a Volkswagen, illetve a német gyárak termékeiben.

A tájékoztatás szerint a kérdőívet 6561-en töltötték ki, túlnyomó többségük mind a 20 kérdésre válaszolt, ezért bár az eredmény nem reprezentatív, jól mutatja a magyarok dízeltechnológiához, légszennyezéshez és német autókhoz fűződő viszonyát.

Az MGOE kiemelte, a 2015-ben kitört dízelbotrány sem volt képes megingatni a magyarok német autók iránti bizalmát, mintegy

három és félszer annyian, 3700-an írták, hogy megbíznak a német autókban, mint amennyien nem.

Kicsivel megosztóbb a Volkswagen megítélése, ugyanis míg 2900 ember szerint nem csökkent a cég presztízse, 1700-an úgy nyilatkoztak, hogy szerintük veszített nimbuszából a német márka.

Borka J. Balázs, az MGOE kommunikációs vezetője a közleményben hangsúlyozta, a vásárlók ragaszkodása a dízel technológiához jórészt a kedvezőbb fogyasztáshoz köthető. Ugyanakkor a megkérdezettek 62 százaléka szerint a dízel járművek aránya a jövőben csökkenni fog, megfigyelhető trend, hogy a vásárlók mind inkább a benzines modelleket preferálják.

A felmérés kimutatta, hogy

az emberek több mint kétharmada szerint nem szabad kitiltani a dízeleket a települések belvárosaiból, a nagyvárosokból.

A válaszolók ugyanekkora hányada azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy a következő húsz évben kitilthatják a dízeleket a magyar utakról.