Elképesztő robotruhát kapnak a Ford-gyárak dolgozói

Vágólapra másolva!
A felsőtestre rögzíthető külső váz az olyan dolgozók munkáját segíti, akiknek rendszeresen fejmagasság fölött kell szerelniük valamit.
Vágólapra másolva!
Forrás: Ford

Képzeljük el, milyen lehet naponta 4600-szor felemelni a padlóról a fejünk fölé egy táskát vagy egy görögdinnyét – márpedig az autógyárak bizonyos dolgozóinak pontosan ilyen erőkifejtéssel jár a munkája.

Forrás: Ford

Ez ehhez hasonló, folyamatosan ismétlődő mozdulatok könnyen a dolgozók kifáradásához és akár sérüléséhez vezethetnek, ezért a Ford most világszerte bevezeti üzemeiben az új EksoVest technológiát, ami egy testen viselhető külső vázat jelent.

A Ford az Ekso Bionics vállalattal közösen fejlesztette ki ezt az eszközt, amely felemeli és megtámasztja a dolgozók karját, amikor fejmagasság fölött kell elvégezniük valamit, például elektromos csavarhúzóval rögzíteni egy szorítóbilincset, miközben az autó alatt állnak.

Forrás: Ford

A 157 és 193 cm testmagasság között viselhető EksoVest 2,3-6,8 kg emelőerőt fejt ki egy-egy karra. A Ford dolgozói szerint az eszköz kényelmesen viselhető, mivel könnyű és vékony, így karjuk szabadon mozoghat.

Forrás: Ford

A Ford összes észak-amerikai autógyárában megjelent már az EksoVest, és az eszközt az Ázsia-Csendes óceáni régió, Európa és Dél-Amerika Ford-üzemei is bevezették.