Lebukott a Suzuki, a Mazda és a Yamaha, rosszul mérték a fogyasztást

Suzuki Swift
Vágólapra másolva!
Új járművek szabálytalanul végzett fogyasztási- és emissziósérték-tesztelésén kapta rajta a Suzuki és Mazda autógyártókat, valamint a Yamaha motorkerékpár-gyártót a japán közlekedési minisztérium. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Suzuki

A japán közlekedési minisztérium a múlt hónapban kötelezett 23 járműgyártó céget a minőségellenőrzési eljárások felülvizsgálatára azt követően, hogy

tavaly a Nissan és a Subaru beismerte,

hogy valótlan üzemanyag-fogyasztási és emissziós adatokat adott meg egyes gyártmányaiknál.

A minisztérium megállapította, hogy a Suzuki, a Mazda és a Yamaha egyes esetekben úgy adott meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például

a sebesség nem a tesztelési követelmények szerint volt beállítva.

A Suzuki a minisztérium megállapítása szerint 2012 óta összesen 6400 járművön végzett el szabálytalan fogyasztás-vizsgálatot. „Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket. Nagyon komolyan vesszük a történteket” – mondta Szuzuki Tosihiró, a Suzuki Motor elnöke Tokióban, egy sajtókonferencián.

Forrás: Wikipedia

Hozzátette hogy személyesen fogja irányítani a hasonló esetek megelőzésére szolgáló intézkedések kidolgozását. Szuzuki szerint az alkalmazottak hiányos képzése és a munkahelyi vezetők személyes ellenőrzéseinek az elmaradása vezetett a szabálytalan mérésekhez.

A Mazda esetében 1472 mérésből 72-ben tártak fel hibákat

a beállított sebességgel kapcsolatban, de a gyár szerint ettől még nem adtak meg hamis adatokat.

A Yamaha Motor vezérigazgató-alelnöke, Vatanabe Kacuaki (Katsuaki Watanabe) közölte, hogy a cég vezetésének és a minőségellenőrzési osztályának nem volt tudomása arról, hogy a fogyasztási tesztek mérési eredményei olyan mértékben szóródnak, ami már a tesztek megismétlését követelte volna meg.

„Nem voltunk a tudatában annak, hogy bármit is rosszul csináltunk volna” – jelentette ki a Tokióban tartott sajtótájékoztatón, bocsánatot kérve a törvény által megkövetelt mérési eljárás alkalmazásának az elmulasztásáért, amely mindössze a fogyasztásméréseik 2 százalékát érintette.

Forrás: Origo

A Suzuki, a Mazda és a Yamaha bejelentették, hogy megelőző intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a mérési hiányosságok ne ismétlődhessenek meg többé. Új készülékek beszerzésével akadályozzák meg például, hogy a mérést végző személyzet változtatni tudjon a paramétereken. A minisztérium pedig bejelentette, hogy a mérési eredmények archiválására és az adatok módosítását kizáró intézkedések meghozatalára kötelezi majd a járműgyártó vállalatokat.

A három járműgyártó cég részvénye gyengült csütörtökön a tokiói tőzsdén a bejelentést követően: a Suzuki hat százalékkal, a Yamaha négy és fél százalékkal, a Mazda közel másfél százalékkal esett.