TOP 7+1 információ, amit tudnod kell kormánymű felújítás előtt!

Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, hogy a kormánymű felújítás mennyi buktatóval tud járni, ezért érdemes egy picit tájékozódni, mielőtt az ember belemegy egy ekkora összegű kiadásba. Ha az alább következő információkat nem vesszük figyelembe, a végén könnyen az olcsóbb lesz a drágább.
Vágólapra másolva!
Forrás: Silverstone.hu Kft

Azért, mert a szerelő azt mondja, hogy a kormányművünk javíthatatlan, ez egyáltalán nem biztos!

A szerelők legtöbb esetben a cserét fogják javasolni. Hogy miért? Mert kevesebb ideig kell az emelőn állnia az autónak, plusz az alkatrészen sok esetben 50% haszonkulccsal dolgoznak. Ez teljesen rendben van, de ha kevesebb, mint fél árból van szükség egy ugyanolyan garanciával rendelkező megoldásra, akkor érdemes szétnézni, mert van már olyan cég, aki ingyenes bevizsgálást ajánl ügyfelei részére. Csak ezzel a pici körültekintéssel már 100 ezer Ft-ot is megspórolhatunk.

1. Bontóból kopó alkatrészt soha!

Bontóban nagyon jó áron lehet venni visszapillantó tükröt, vagy sérülésmentes elemeket, de a kopó alkatrészt soha ne vegyük bontóból! A kormányműben kopó alkatrészek vannak, ami k egy bizonyos kilométerre vannak kalibrálva. Mivel ezek az alkatrészek a kormánymű belsejében vannak, kívülről nem lehet megállapítani, milyen állapotban vannak. Tehát lehet, hogy olyat veszünk, ami heteken belül újra rossz lesz és a bontott alkatrészekre nincsen garancia! Azaz egy nem szerencsésen kiválasztott darab könnyen az ablakon kidobott pénzzé válhat. Ez olyan mintha rendelnénk a netről 4 db használt gumit, amiről akkor derül ki, hogy milyen állapotban van, amikor megkaptuk, és ha esetleg nagyon kopottat kaptunk és 1 hetet sem megy el, akkor sem lehetne majd visszaküldeni. Ez így szerencsejáték. Ráadásul olyan, amit 70-80 ezer Forintunk bánhat!

Ezért fontos: Szerencsejátékkal egyenérték! Vagy jó lesz, vagy nem. A tét: ki-, beszereléssel együtt 60-80 ezer Ft

így néz ki egy tisztességesen felújított kormánymű Forrás: Silverstone.hu Kft

2. Jól válaszd meg, kivel dolgozol! Olvasd el a cégről a nyilvános visszajelzéseket!

Talán a legfontosabb dolog! Mielőtt felújító céget választasz, olvasd el róluk a visszajelzéseket! Mások véleménye az egyik legobjektívebb tájékozódási forma. Akik már évek óta ezzel foglalkoznak, és telephellyel rendelkeznek, azok fent vannak a google térképen, ahol vissza jelzést lehet írni róluk. Elég csak a google-ben rákeresni az adott cég nevére, és a térképen megjelenő visszajelzéseket elolvasni. Ide Te is bármikor tudsz írni. Aki ilyet nem biztosít (vagy megszüntette a lehetőségét), érdemes fenntartásokkal kezelni. Akiről hemzsegnek a negatív visszajelzések, szintén érdemes elkerülni, ha nem akarsz te is befürödni velük. Tájékozódj és olyan kormánymű felújító céget válassz, akikről pozitívan vélekednek azok, akik már jártak olyan cipőben, mint amilyenben most Te vagy!

Ezért fontos: a kormánymű egy precíziós javítási folyamatot igényel több ezer apró kis trükkel. Ha nem a megfelelő szaktudással rendelkező céggel végezteted a kormánymű javítását, akkor az alkatrész hamarosan újra rossz lesz, újra le kell tenned a kocsit, újra ki kell fizetned a ki-,beszerelést és a futómű állítást, amin az időd mellett 50 ezer Ft-ot is bukhatsz.

egy profi kormánymű felújító cégtől így kapja vissza a kormányművét. Forrás: Silverstone.hu Kft

3. Számla nélkül ne!

A kormányművet lehet rosszul javítani! Mindig kérdezz rá, hogy az ár amit mondtak, az számlával együtt értendő-e!!! Ki venne új laptopot vagy okostelefont garancia nélkül, mondván vagy jó lesz vagy nem? Természetesen senki. Egy komplett kormánymű felújítás ki-, beszereléssel elérheti egy új laptop árát is minden járulékos költségével együtt. Márpedig ha nincs meg a számla, hivatalosan a garancia sincs meg! Ezzel kevesen számolnak, mikor meghallják a lehetőségét a "27%-os árengedménynek". Azok közül pedig, akik belemennek a "megoldjuk okosba" dologba, kevesen gondolnák hogy a mai napig számtalan vitás eset van ezen a területen. Napi szinten előfordulnak olyan esetek, amikor a szerelő nem ért egyet azzal, hogy márpedig a hiba költségéért a szerelő a felelős. Olyanról is sokat hallani, hogy a szerelő nem is emlékszik az ügyfélre, és a kedves autó tulajdonos semmivel sem tudja bizonyítani igazát. Ha számla van, nem kérdés a garancia. Tehát a számlát minden esetben kérjük el, nehogy a végén az olcsóbb legyen a drágább!

Ezért fontos: Ha nincs számla, nincs garancia! Ha elromlik a kormánymű a szerelő cég hibájából, azt a hibát még egyszer neked kell kifizetned. Ami mindennel együtt 100 ezer Ft is lehet.

4. Ki-, beszerelési garancia nélkül soha!

Érdekes, hogy pont azoknál a cégeknél a legmagasabb a garanciás munkák száma, ahol nem vállalnak garanciát a ki-, és a beszerelésre. Ezért csak olyan helyen javíttassunk kormányművet, ahol teljes felelősséget vállalnak a felújításért. Mint minden szakmában, itt is nagyon széles spektrumban mozog a hozzáértés szintje. Szépen mondva, vannak akik "kevésbé gyakorlottak" és vannak a "fekete öves" kormánymű felújító specialisták. Az mondjuk, még rendben is van, ha a szerelőnek nem jött össze a javítás, és neked újra szervizbe kell menni, újra kezdődik a javítási procedúra, de az már nagyon nincs rendben, ha a ki-, beszerelést veled akarják kifizettetni. Pedig nagyon sok kormányműves még mindig ezt csinálja. Kerüld el őket! Kérd a ki-, beszerelési garanciát!

Ezért fontos: Ha nem jól választasz, lesz olyan cég, aki veled fogja megfizettetni a rosszul sikerült kormánymű javítás hibáját. Hiába garanciális a kormánymű. Az ezzel járó járulékos költséget veled fogják megfizettetni.

5. A garancia 1 év és nem kevesebb!

Ne dőlj be magyarázatoknak, amik megpróbálnak meggyőzni arról, hogy a garancia miért csak 6 hónap, ne adj Isten kevesebb. Egy tisztességesen felújított kormányműnek, ha minden ki van cserélve benne gyári minőségre, annyit kell tudnia, mint egy gyári újnak. Az 1 év garancia kötelező. Ne fogadj el magyarázatot arra, ha valaki ennél kevesebbet akar adni. Természetesen mindez korlátlan km futás mellett!

Ezért fontos: Ne kelljen ezt a pénzt 1 éven belül megfizetned még egyszer!

6. Kérd az ingyenes szállítást!

Ezzel konkrétan 10-12 ezer Ft-ot tudsz spórolni! A kormánymű felújítás Budapesten viszonylag egyszerű, mert több cég is működik a városban, de vidéken ez már nehezebb, mert szinte nincs is.

A postán feladni 5-6 ezer Ft-ba kerül egy XL méretű 10 kilós csomagot! Ez oda vissza szállítással 10-12 ezer Ft-ot jelent neked. Van olyan kormánymű javító cég, aki ezt ingyen adja neked. Plusz megspórolod vele az időt, amit a postán töltenél a feladó papírokat töltögetve. Ahol működik az ingyenes oda-vissza szállítás, neked csak egyszer kell megadni a szervizednek a címét és elérhetőségét, onnantól mindent átvesz tőled a kormánymű felújító cég. Neked csak a kész autóért kell menned a szervizbe.

Ezért fontos: 10-12 ezer Ft-ot és 1-2 órányi időt megspórolsz.

7. Kérd el a gumiharangot!

Sokan lespórolják azt a 2-5 ezer Ft-ot. A gumiharang jár a kormánymű felújítás mellé. Ne hagyd, hogy visszategyék a régit! 80%-ban ez az apró meghibásodás vezetett a felújításhoz. A kormánymű hibáért a legtöbb esetben az elhasználódott gumiharang a felelős. A gumiharang elszakad és a szennyeződés bekerül a kormánymű belsejébe, ahol tönkreteszi a tömítéseket és megindítja a korróziót.

Ezért fontos: ha neked kell rá megvenned, ez plusz 2-5 ezer Ft extra költség, plusz az utána járással kapcsolatos idő.

kormánymű gumiharang szett Forrás: Silverstone.hu Kft

Birton Sándor

szervokormanyjavitas.hu
tulajdonos