Európában is egyedülálló: ilyen lesz az önjáró autók zalai tesztpályája

tesztpálya
Vágólapra másolva!
Már elkészült a zalaegerszegi tesztpálya egy részének aszfaltozása, továbbá az önvezető járművek fejlesztéséhez szükséges 5G-s informatikai hálózat megvalósításának első lépéseit is megtették.
Vágólapra másolva!

A tavaly májusi alapkőletétel után az összesen 250 hektáros terület azon részén készült már el az aszfaltozás, ahol egy okosvárost imitálnak majd - írta az Autó-Motor. Itt

minden olyan forgalmi helyzetet ki lehet próbálni, amellyel egy önvezető vagy elektromos jármű a közlekedésben találkozhat.

Forrás: Autó-Motor

Az építkezéshez a kormány mintegy 35 milliárd forint támogatást biztosít. A tervek szerint olyan központot építenek ki benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, amely lehetővé teszi, hogy

a térség országaiban működő járműgyártók tesztelhessék autóikat, akár hetekre, hónapokra ideköltözve.

Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen beruházása a zalaegerszegi.

Az autógyártók idén nyártól használhajták az első ütemként elkészülő körpályát. A 300 méter átmérőjű pályához mintegy 50 ezer tonna kőzúzalékot használtak fel. A 70-80 centiméter vastag kőalap révén évtizedekig jelentős terhelést lesz képes elviselni a pálya. Az egész létesítmény két év alatt készülhet el.