Már új korában is veterán autó volt - Wartburg 353 S teszt

Wartburg 353W
A Standard, azaz alapkivitelnél hiányzott a ködlámpa, de a helye megvan, így utólag is be lehetett szerelni ezt a szocialista modelleknél nem megszokott extrát. A homlokfal hasonlít az 1.3-aséhoz, de az irányjelzők itt is ugyanazok, mint amikkel 1966 óta szerelték a 353-asokat. A fényszórók halogénizzósak
Vágólapra másolva!
A Wartburg általában szélsőséges érzelmeket váltott ki az emberekből: vagy szerették, vagy nem. Egy kései 353-ast próbáltunk ki abból az évből, amikor négyütemű motorokra váltott a gyár, és mindenki az új 1.3-ast várta a Merkúrnál.
Vágólapra másolva!

Aki kedvelte az 1966-ban bemutatott, alvázát és technikáját a gömbölyű 312-estől megöröklő autót, szinte biztosan a praktikuma miatt szimpatizált vele.

Nem volt még egy ilyen óriási csomagterű népautó

a keleti blokkban, ráadásul az utastérben is elfért négy felnőtt. Valószínűleg az is jót tett a 353-as imázsának, hogy a német iparért mindig rajongtak a magyarok, és ezt a pozitív hozzáállást és bizalmat meghálálta a Wartburg is.

Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W
Wartburg 353W

Akik nem kedvelték a márkát és a típust, szinte biztosan a karosszéria méretéhez képest és abszolút értelemben is gyenge, sokat fogyasztó kétütemű motorra fújtak, s persze faék egyszerűségű formatervével elbújhatott a Skodák, Ladák vagy éppen a Pininfarina tervezte Moszkvics 408/412-es mögött. Alvázas építésével is igazi őskövület volt, igen puritán berendezéssel.

Korszellem: megfosztották csillogó díszeitől

Ha lehet ilyet mondani, a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek elejéig tartott a 353-as legszebb korszaka,

amikor nemcsak a minőség volt jobb

a későbbi évekből származó sorozatokéval összevetve, de a krómozott hűtőmaszkkal és lökhárítókkal (illetve a De Luxe esetében eloxált alumínium díszléceivel) mutatósabb is volt, mint később.

Háromféle kiosztással készült a hátsó lámpabúra a gyártási időszak alatt, a kezdeti modelleknél krómkeret is díszítette azt. Az alapmodellről a hátsó ablakfűtést is lespórolták Forrás: Retro Mobil

Először 1984-ben nyúltak hozzá érdemben a látványvilághoz, amikor is az összes említett krómos kiegészítő, azaz a lökhárító és a díszrács feketévé változott, de ez az összeállítás nem tetszhetett a gyáriaknak (hogy a vevők mit szóltak, arra valószínűleg nem sokat adtak Eisenachban), így másfél évvel később, 1985 nyarán a fényszórókkal együtt kicserélték a maszkot arra, ami az itt bemutatott autót is díszíti. Ekkor a DKW-hőskor óta először a hűtő a motor elé költözött.

Rögtön kiderül a képről, hogy 1985 utáni: a hűtőt már hiába keressük a tűzfal és a motor között, előre költöztették a maszk mögé, viszont a kiegyenlítő tartályt a jobb első doblemeztől a légszűrőház mellé tették. A fék a gyártás végéig nélkülözte a szervót Forrás: Retro Mobil

Az abban az évben kiadott magyar nyelvű prospektus a következő szavakkal méltatta a típust:

fejlesztésben és választékban a mellsőkerék-hajtású Wartburg kiegyensúlyozott, modern, és csoportjában az átlagot meghaladó használati értéket nagyfokú gazdaságossággal ötvözi. Ezeket a jellemzőket a tervszerű műszaki fejlesztéssel állandóan tökéletesítik."

Standard-modell, úgyhogy kormányváltós

Tulajdonképpen ma is hasonló marketingszövegekkel igyekeznek eladni az autókat a gyártók, de az akkor 19 esztendeje gyártott modell esetében az ilyen mondatok azért megmosolyogtatók. Fontos technikai változás volt még, hogy a ráncfelvarrással új (32 SEDR 2936 jelű) karburátort is bevetettek. Sok helyen leírták azt is, hogy az 1984-es fekete maszk bevezetésével jött a padlóváltó, de ez nem igaz.

Ilyen rücskös kormányt is ritkán lát már az ember. A jobb oldali műszer 1985 előtt csak két mechanikus órából állt (tankszintjelző és vízhőfokmérő), a modern kor jegyében ezután LED-esekre váltottak, s megjelent a Trabantnál is ismert átfolyásmérő, amely a pillanatnyi fogyasztásra utalt Forrás: Retro Mobil

Már 1966-tól kínálták ezt a lehetőséget,

a belga piacon például a kezdetektől így árulták az autókat,

nálunk azonban valóban csak a nyolcvanas évek közepétől jelent meg a kínálatban a hamar elkopó, elég pontatlanul kapcsolható, de elvileg modernebb szerkezet. Ám a Standard alapváltozatoknál továbbra is megmaradt a precízebb és könnyebben javítható kormányváltó, ahogy az itt kipróbált autóban is.

Eredeti szőnyegek, még a pótkerékről sem hiányzik a borítás. Az 525 literes csomagtér a lépcsőshátú szocialista típusok poggyászhordó bajnokává tette. A magas raktérperem korjellemző Forrás: Retro Mobil

Gazdája, Balázs világosszürke limuzinja több szempontból is érdekes. Papírjai szerint 1988 szeptemberében gyártották, azaz az utolsók közül való: maga a kétütemű sorozat ennek az évnek a végén köszönt le, és október 12-től már négyüteműt is készítettek a Wartburgnál. Másik érdekessége, hogy mindössze 17 ezer kilométert futott, vagyis tökéletesen megmutatja, hogy milyen is volt egy gyári állapotú példány, amely egykor a Merkúr átadótelepén várta tulajdonosát.

Veteránként pont a kétütemű érdekes

Persze azért néhány kozmetikai beavatkozásra szükség volt ahhoz, hogy így nézzen ki: az előző tulajdonos parkoláskor szerzett sérüléseit a két oldalfal átfújásával tüntették el, újjávarázsolták a felniket, és az alvázvédő réteg is friss.

Lakatosmunkára egyáltalán nem kellett költeni,

és az utastér is szalonállapotú. Érdemes megnézni a rücskös felületű kormányt, az ülés- és tetőkárpitot, a padlóburkolatokat: mind hibátlan.

A Wartburgokban már a nyolcvanas évek elejétől kezdve megjelent az automata öv. A hibátlan tetőkárpit jól mutatja az autó állapotát: a C-oszlopnál mindig elválik a műbőr, itt a helyén van Forrás: Retro Mobil

Balázs természetesen beindítja nekünk az autót, és megyünk is egy kört vele. Nos, a kétütemű szerelmeseinek bizonyosan felállna a szőr a hátán, ha meghallanák, milyen gyönyörű hanggal szólal meg az 50 lovas háromhengeres (amelynél a csöpögő vízpumpa javítása volt az egyetlen beavatkozás), de a kormányváltó kapcsolási érzete is parádés.

Nagy, 155 mm-es a hasmagasság, az alvázas típus terepen sem ügyetlen. A korai változatoknál krómozott díszlécek borították az ajtók ablakkereteit, s a De Luxe modelleknél a küszöböt is. 1984 után már nem készült küszöbdíszléces variáns Forrás: Retro Mobil

Az elöl tárcsa, hátul dob alapú fékrendszer tisztítás után tudta a gyári paramétereket, de mai autóból átülve nem árt arra felkészülni, hogy nincs szervórásegítés.

Ugyanolyan lelkesen billeg, ahogy tette azt új korában,

30 évvel ezelőtt, de a modern (természetesen a benzinbe utólag bekeverendő) 2T olajjal már nincs zavaró füstölés. Egyedül az egykor oly népszerű tolótetőt hiányoltuk kicsit, de megállapítottuk: a wartburgozás ma már igazán hangulatos hobbi.

Műszaki adatok - Wartburg 353 S (1988)

Motor: kétütemű, háromhengeres, vízhűtéses benzinmotor, elöl hosszában beépítve. 32 SEDR 2936 karburátor. Hengerűrtartalom: 992 cm3. Furat x löket: 73,5x78,0 mm. Teljesítmény: 50 LE, 4250/perc fordulaton. Nyomaték: 100 Nm, 3000/perc fordulaton.


Erőátvitel: négyfokozatú, teljesen szinkronizált, valamennyi fokozatnál (kikapcsolható) szabadonfutós kézi váltó, elsőkerék-hajtás. Egytárcsás száraz kuplung.


Felfüggesztés: elöl kettős keresztlengőkarok tekercsrugókkal, hátul alsó háromszöglengőkar tekercsrugókkal, keresztstabilizátor. Elöl tárcsa-, hátul dobfékek, kétkörös fékrendszer. Fogasléces kormánymű.


Felépítmény: négyajtós, alvázas acélkarosszéria. Hossz x szélesség x magasság: 4220x1640x1495 mm. Tengelytáv: 2450 mm. Saját tömeg: 920 kg. Tank: 40 l. Csomagtér: 525 l. Gumiméret: 6.00-13.


Végsebesség: 130 km/h. Fogyasztás (vegyes): 7-9 l/100 km.

Még több veterántesztet olvashat a Retro Mobil 2017 májusi számában Forrás: Retro Mobil