Megépült a világ első akkumulátort feltöltő útszakasza - videó

elektromos út, Svédország
Vágólapra másolva!
Már használható a világ első olyan útja Svédországban, amely fel tudja tölteni az elektromos járművek akkumulátorát.
Vágólapra másolva!

Ezentúl egy közel két kilométer hosszan futó elektromos sín segítségével tölhetőek az akksik Stockholm egyik külterületén lévő közúton - írja az Independent.

A terv az, hogy az ötletet az egész országra kiterjeszthessék, és a világ más tájain megvalósulhasson ez a fejlesztés.

A villamosított út úgy működik, hogy a sín az elektromos járművekre felszerelhető karon keresztül adja át az energiát. Ahogy a kocsi elhalad a sín felett, a kar rácsatlakozik, majd amint megtörtént az energiafelvétel, automatikusan felemelkedik a helyére.

A sín az elektromos hálózathoz van csatlakoztatva, és szakaszokra osztották, így csak akkor lép működésbe, ha egy kocsi elhalad felette.

A síneken áhaladó minden egyes jármű energiafogyasztását a rendszer kiszámítja, és kiszámolja a villamosenergia költséget a felhasználó számára.

A villamosított utat a projekt részeként kifejlesztett elektromos kamionok segítségével tesztelik.

A különleges utak előnye, hogy elősegítheti a károsanyag-kibocsátás csökkentését a közlekedésben.

Svédország első a tiszta energia, azaz a megújuló energiaforrások felhasználásában. 2015-ben a svéd miniszterelnök kijelentette, hogy az országa az első olyan jóléti állam, amely afelé halad, hogy végleg megszabaduljon a fosszilis üzemanyagok használatától.

A kormány terve, hogy 2030-ra teljesen lecseréli a benzin vagy dízelüzemű járműveit a tömegközlekedésben.

Az új elektromos út kilométerenként egymillió euróba kerül, ami becslések szerint ötvenszer kevesebb költséget jelent, mint egy városi villamosvonal kiépítése.