Sasfióka a háború előestéjéről – Adler Trumpf Junior (1939) teszt

Adler Trumpf Junior
Vágólapra másolva!
Harmadik tulajdonosa restaurálta gyári színvonalúra a közel 80 éves, új korában Magyarországon vásárolt Adlert. A múlt homályába vész, hogyan teltek napjai a két diktatúrát átvészelt kisautónak, de most tökéletesen hozza a II. világháború előtti autók hangulatát.
Vágólapra másolva!

Az első világháborúban haditermelésre állított német Adler az 1920-as évek végén tért át a futószalagos gyártásra. A frankfurti cég 1932-ben mutatta be a Hans-Gustav Röhr tervezte Trumpfot: a megfizethetőnek szánt gép elsőkerék-hajtással, független felfüggesztéssel és különféle Ambi-Budd gyártmányú fém karosszériákkal készült (limuzin, kabrió, roadster), motorjai 1,5, később 1,6 l-es négyhengeresek voltak.

Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior
Adler Trumpf Junior

1934-ben az Opel és a DKW kisebb típusait célba véve, megjelent a kisebb és még olcsóbb Trumpf, az egyliteres Junior, háromféle változatából (1G, 1E, Sport) összesen több mint 100 000 készült, 1941-ig. A háború után a tönkrement márka legtöbb kereskedése a Volkswagen hálózatához került. Magyarországon

az 1923-ban alapított Méray Motorkerékpárgyár Rt. árulta

az Adlereket 1936-tól, archív fotókon, régi filmhíradókban sokszor felbukkannak a Gázművek Adler furgonjai is.

Fentről törölnek az ablaktörlők, a villanymotorjuk Bosch. A szélvédőt ki lehet támasztani, a keresőlámpát visszapillantó tükörrel együtt felárért adták Forrás: Retro Mobil

1939-ben Budapesten vásárolták

Cikkünk főszereplője egy 1E sorozatú Trumpf Junior, ez a modell 1936 és 1941 között készült: kétajtósként limuzin, kabrió és kabriólimuzin, négyajtósként limuzin és kabriólimuzin felépítménnyel. Az Ambi-Budd mellett ehhez már

szállított felépítményeket a Karmann is,

egyedi lemezruhákat pedig többek között a reutlingeni Wendler. Az előd 1G-hez képest változatlan maradt a 995 köbcentis, 25 lóerős, szivattyú nélküli (termoszifonos) hűtésű, négyhengeres motor, és a 2630 mm-es tengelytáv is, de az áramvonalasabb részletekkel megrajzolt karosszéria 390 mm-rel hosszabb lett.

Kényelmes a beszállás, nem magas a küszöb, mélyen az utastérbe nyúlik a kormánytengely. Hátra bejutni az első üléstámlák ledöntése után lehet Forrás: Retro Mobil

Különleges zártszelvény az alváz, a kalapprofilt külön lemezzel zárták le, rezgéscsillapítóként pedig több ponton is fapogácsákat tettek a szelvénybe. Három helyen merevítették keresztben: hátul a torziós felfüggesztés bekötéseinél, középen, és elöl a bölcsőnél. A motor szerelhetőségét rontja, hogy a vezérlés láncos hajtása hátul, a tűzfal felőli oldalon van, ki kell szerelni a gépet, egyébként nem lehet hozzáférni.

Saválló lemezből gyártották újra a tankot, és a hűtőt is pótolni kellett, mert az eredeti a javítás után is folyt. A dinamó szíja bontható, mert az elsőkerék-hajtás miatt a hajtó szíjtárcsa a motor és az előtte lévő váltó között forog Forrás: Retro Mobil

A keszthelyi Hideg Árpád 2003-ban vette az 1939-ben eredetileg Budapesten, a Méraynál vásárolt autót, ő csak a harmadik tulajdonosa.

Első gazdája sokáig megtartotta, de nem gyakran használta,

ennek ellenére a motort és váltót nem sokkal a háború után gyári alkatrészekkel felújították. Az 1990-es években a második tulaj próbálkozott ugyan a restaurálással, de nem jutott messzire. Így került a szétszedett autó Árpádhoz, akinek egyetlen cél lebegett a szeme előtt, a gyári állapot.

13 évnyi restaurálás, zömmel saját kezűleg

Miközben folyt a szétszerelés és az alkatrészek válogatása, csoportosítása, gyűlt a dokumentáció is; sőt Árpád elkezdett nyomozni az első tulajdonos kiléte után, de nem járt sikerrel. Az évtizedes állásban a hajdan rendbe szedett (és mint kiderült, nagyon szorosan illesztett) motor és váltó nem ment tönkre, ellenben az Adler minden egyéb porcikája komoly törődést igényelt.

A hosszú kar a rögzítőféké. Csak a gyújtást kapcsoljuk a kulccsal (az elektromos rendszer 6 voltos), az indítás pedálos Forrás: Retro Mobil

A liszt finomságú, salföldi homokkal végzett homokszórás után lehangoló képet mutatott az alváz, és bőven adott munkát a padlólemez is. Árpád a legtöbb munkát maga végezte kis műhelyében, sokszor segítséggel, és időnként szakműhelyekhez is fordult, de élvezte a kihívást. Több alkatrészt is újra kellett gyártania, gyártatnia - a fakeretes vezetőüléshez a jobboldali volt a minta.

Klasszikus vonalak a ponton karosszéria előtti időkből. Nincs nyitható csomagtér a pótkerék alatt. Középen van az eredeti stoplámpa helyzetjelzővel (a mai előírások miatt külön féklámpákat és irányjelzőket is fel kellett szerelni) Forrás: Retro Mobil

Nehezen ment az alkatrészek beszerzése, sokszor már a forrás, a lelőhely felfedezése is öröm volt, de végül meglett minden, a korabeli gumiktól a Bosch fényszóróüvegeken át a szövetkárpitig.

Embert próbáló feladat volt a korabeli technológiák alkalmazása.

Egy példa: az ablakok üvegeit nem gumi, hanem műbőr kéderek (mandzsetták) tartják a fa keretekben, a szerelés precíz és kétemberes művelet. Hasonlóan a szélvédő kerete is trükkös, ott alumínium és acél kombinációját találni.

Nincs kartámasz az ajtón, de amúgy is szűk a hely, így legalább nem nyomja a vezető (és a másik oldalon az utas) oldalát Forrás: Retro Mobil

Csodás szerkezet, de kihívás vezetni

A Tumpf Junior valóban pici, de a hátrafelé nyíló ajtó megkönnyíti a beszállást. Vállszélességben már átlagos testalkattal is kevés a hely, a lőrésnyi szélvédőn át korlátozott a kilátás. A kormányoszlopról csak a gyújtást adja rá a vezető, az indítás lábgombos, az indító fogaskereke halk kattanással ugrik be a lendkerék fogaskoszorújába. A motor finoman jár, a váltókar a kormányoszlopból nő ki, könnyű kezelni.

Szinkron nélküli a négyfokozatú sebességváltó, a hátramenetet trükkösen, olykor nehezen veszi. Egy budapesti órajavító segített a kombinált sebességmérőt rendbe hozni Forrás: Retro Mobil

Az Adlerben minden mechanikus, sehol nincs rásegítés vagy szinkron. A dupla kuplungolást ajánlott begyakorolni, ellenben a kormányzás csak álló helyzetben nehéz - a nagy holtjáték nem mérhető a mai szerkezetekhez.

A dobfékek sem hidraulikusak, a bovdeneket rendszeresen ellenőrizni, állítani kell.

40-50 km/h-val suhantunk Keszthely utcáin, a rugózás kényelmes, jó ülni a puha, pamlagos ülésen. A váltó könnyen csattogtatható, de a hátramenet kapcsolása körülményes.

Tökéletesen működik a karos irányjelző, este világít Forrás: Retro Mobil

Hideg Árpád 2003 és 2016 között, apránként állította kerékre a kocsit, és mint mondja, nettó hat év lehet a teljes ráfordított munkaidő. Szerinte azonban megérte a fáradtságot, hiszen az autó leheletfinoman működik (alig túl a 300 kilométeres bejáratáson), és olyan színvonalon sikerült, amire büszke lehet. Ebben a tavalyi Lotus - Retro Mobil Concours d'Elegance zsűrije is egyetértett, ugyanis ez az Adler kapta a legszebbnek autónak járó serleget az 1933-1947 közötti kategóriában.

Műszaki adatok - Adler Trumpf Junior 1E (1939)

Motor: soros négyhengeres, vízhűtéses, függőszelepes benzinmotor, elöl hosszában beépítve. Egytorkú Solex karburátor. Hengerűrtartalom: 995 cm3. Kompresszió: 5,6:1. Teljesítmény: 25 LE.

Erőátvitel: négyfokozatú kézi váltó, elsőkerék-hajtás.

Felfüggesztés: független, elöl kettős keresztlaprugós, hátul torziósrugós futómű hidraulikus lengéscsillapítással. Minden keréknél mechanikus működtetésű dobfékek.

Felépítmény: négyüléses, kétajtós zárt acélkarosszéria, alvázon. Hosszúság x szélesség x magasság: 4250 x 1470 x 1520 mm. Tengelytáv: 2630 mm. Saját tömeg: 820 kg. Kerékméret: 5,00 – 16.

Végsebesség: 88 km/h. Tank: kb. 28 l.

További veterán teszteket a Retro Mobil januári számában talál