Ezeket az obszcén magyar rendszámokat tényleg kiadták, nincs felelős

rendszám
Vágólapra másolva!
Valóban legyártottak és kiadtak a hatóságok két pár olyan különleges rendszámot, amelyet a jogszabályok alapján nem lehetett volna.
Vágólapra másolva!

A Vezess egyik korábbi cikkében arról írt, hogy milyen tartalmú egyedi rendszámok (4 vagy 5 betű, plusz 2 vagy 1 szám) kiadását tiltja a vonatkozó jogszabály, azaz hiába fizetne értük egy-egy kérelmező 435 ezer forintot, nem adhatók ki.

Forrás: Vezess.hu/olvasói fotó

A portál konkrét példákat kért elutasított rendszámkérelmekre a Belügyminisztériumtól (BM), válaszában a tárca "elutasításra, visszavonásra vonatkozó" példaként többek között

a QRVA és a FURER szavakat hozta fel. Aztán olvasói képek alapján világossá vált, hogy mindkét rendszám létezik/létezett.

Kiderült, hogy ezt a két rendszámot valóban legyártották és kiadták a magyar hatóságok, majd egyszer csak visszavonták mindkettőt. A QRVA-11 rendszámot 2014. október 8-án vonták vissza, a FURER-1-et 2015. július 17-én.

Az indoklás éppen az, ami miatt ki sem adhatták volna őket: "közerkölcsbe ütköznek, illetve önkényuralmi jelképként értelmezhetőek."

Forrás: Vezess.hu/olvasói fotó

A portál nem kapott választ arra a kérdésre, hogyan történhetett meg ez a baki, és hogyan kárpótolták a tulajdonosokat, mert az egyedi rendszámokkal 2017. január 1-től Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatala foglalkozik, ők pedig

az előző év első napját megelőzően lezárult ügyekben nem tudnak tájékoztatást adni.