Megvezette a vevőket, durván bűnhődött a használtautó-kereskedés

2017.12.07. 13:27

Jogsértő reklám miatt kapott 30 milliós bírságot az egyik nagy használtautó-kereskedelmi cég - jelentette be a Gazdasági Versenyhivatal.

Úgy jelenítette meg reklámjaiban a fogyasztók törvény adta jogait az Autocentrum AAA Auto Kft. (AAA), mintha azok a cég ajánlatának sajátosságai lennének - írta közleményében a GVH.

A Napi.hu szerint a hatóság a következő szövegben talált problémát többek között:

Miért vásároljon használt autót az AAA Autó-nál? Közel 800 jó minőségű autót kínálunk országosan. Garantáljuk az autók legális eredetét. Lízingre vásárolt autóval még akár aznap távozhat. 12 hónap szavatosságot vállalunk az autók műszaki állapotára."

A kellék- és jogszavatosságot a Polgári Törvénykönyv is biztosítja - hívta fel a figyelmet a GVH közleményében.

A GVH szerint kívánatos volna, hogy az információs céllal kommunikált fogyasztói jogok (elállás, garancia, piaci szereplők egyéb szerződéses kötelezettségei stb.) ne keveredjenek össze az egyes ajánlatok valóban speciális, a vállalkozások üzleti döntéseitől függő elemeivel a kereskedelmi gyakorlatban.

Így a versenyhatóság azt várja a vállalkozásoktól, hogy egy-egy fogyasztói jogot ne úgy tüntessenek fel, mintha az kizárólag a vállalkozás fogyasztóbarát hozzáállásán múlna, illetve mintha annak biztosítása nem lenne a vállalkozás kötelezettsége a hatályos szabályozás alapján.