Három autógyártót is beperel Hawaii a rossz légzsákok miatt

Pflanzen Gewächse Ökonomie Wirtschaft Fabrik Pflanze Gewächs pflanzlich Technologie Technik .economy .technology .automotive .automotive equipment .company information .lah .Salzlandkreis .automobile suppliers PLANT plants factory supplier airbags airbag
A meleg és nedves klíma tovább növelte a biztonsági kockázatot
Vágólapra másolva!
Hawaii beperli a Fordot, a Nissant és a Toyotát, amiért autóikba potenciálisan halált okozó Takata légzsákokat építettek be - derül ki abból a keresetből, amelyet szerdán nyújtott be az állam a bíróságon Honoluluban.
Vágólapra másolva!

A beadvány szerint az autógyártóknak legalább egy évtizeden át tudomásuk kellett vagy kellett volna, hogy legyen arról, hogy a légzsákok súlyos sérülést vagy akár halált is okozhatnak. A Takata légzsákjai miatt világszerte 16 ember halt meg, és több mint 180-an súlyosan megsérültek. A hiba miatt az Egyesült Államok történetének legnagyobb visszahívását kellett elrendelni.

A meleg és nedves klíma tovább növelte a biztonsági kockázatot Forrás: AFP/Jens Wolf

"Ezt használták, mert olcsóbb volt" - mondta Stephen Levins, a hawaii fogyasztóvédelem igazgatója. Levins szerint a Takata légzsákok olyanok voltak, mintha kézigránátot szereltek volna az autó orrába. "Pár dollárt megspóroltak azzal, hogy ezt a veszélyes terméket szerelték az autókba, miközben nyilvánosan elérhető bizonyíték volt arra, hogy az ammónium-nitrát, ami gyakorlatilag rakéta-hajtóanyag, illékony és kiszámíthatatlan" - magyarázta Levins. Az igazgató szerint Hawaii meleg és nedves klímája miatt a szigeteken gyorsabban bomlanak a vegyi anyagok, így a légzsákok robbanásának veszélye is nagyobb kockázatot jelentett a hawaiiakra.

Nem tudják kicserélni

Sok gyártó pillanatnyilag nem tudja kicserélni a potenciálisan hibás légzsákokat, mert nincs elegendő pótalkatrész a piacon. Hawaii légzsákonként 10 ezer dollár kártérítést követel az autógyártóktól.

Még nem zárultak le az első perek

Pontos adatok nincsenek arról, hogy hány Takata légzsákkal felszerelt autó lehet Hawaii útjain, de Levins 30 ezerre teszi a számukat. A Takata és a Honda ellen Hawaii már tavaly pert indított, amely egyelőre még nem zárult le. Új-Mexikó állam januárban perelte be a Takatát és egy sor autógyártót. A Ford, a Nissan és a Toyota egyelőre nem kommentálták a hawaii keresetet.