Tarlós: bojkottálják az autósok az 50 ezres bírságokat

kamera
Vágólapra másolva!
Egyre több fővárosi kereszteződésben szerelnek fel kamerákat a közterület-felügyelők, és hirtelen nagyon megszaporodtak az 50 ezres bírságok. A főpolgármester most állást foglalt az ügyben.
Vágólapra másolva!

Egyedül a Bécsi út és a Szépvölgyi út csomópontjában több mint 4000 bírságot szabtak ki februárban a közterület-felügyelők, összesen 200 millió forint értékben. Az ok: a fonódó villamos miatt évizedes forgalmi rendet felülírva KRESZ-táblával megtiltották a jobbra kanyarodást, és sokan megszegik az új szabályt.

Nem sokkal távolabb, a szintén óbudai Evező utcában sem szabad balra kanyarodni, de az autósok (évtizedes szabálytalan rutint követve) mégis gyakran megtesztik. Amióta kamerát szereltek fel, sokan az első csekk érkezéséig mit sem sejtve hetente több bírságot is begyűjtenek, darabonként 50 ezer forint követeléssel, és van olyan lakó is, aki már 750 ezer forintnál jár.

Kamera a Bécsi útnál Forrás: Vezess.hu

Pénteken tartott sajtótájékoztatóján Tarlós István is megszólalt az ügyben, és az MTI tudósítása szerint a jelenleg rendelkezésére álló információk alapján arra biztatja azokat, akik így - csak a kamerafelvétel alapján - büntetést kapnak, hogy ne fizessék be.

Korábban a Molnár Csaba (Demokratikus Koalíció) is kifogásolta a büntetéssorozatot, szerinte

az európai uniós joggal is ellentétes az aránytalan, rosszhiszemű büntetések rendszere.

"A rendőrség nem pénzbehajtásra való" - mondta Molnár, csakhogy a traffipaxokkal ellentétben valójában ezeket a bírságokat az önkormányzati kezelésű közterület-felügyeletek szedik be.

Ha tényleg jogtalan a budapesti kamerás gyakrolat - amire nagyon kicsi az esély -, nagy kérdés, mi lenne az eddig kiszabott és befizettetett büntetések ügyében. A közterület-felügyelet szankcionálási gyakorlatát (beleértve a zöldterületen parkolást) és az azt lehetővé tevő törvénymódosítást korábbi cikkünkben ismerheti meg részletesen.