Jókora bírságot fizethet, ha autóval megy Párizsba, és nincs ilyenje

matrica
Vágólapra másolva!
Minden Párizsban közlekedő gépjárművön, a külföldi rendszámúakon is kötelező hétfőtől a környezetvédelmi megfelelőséget igazoló matrica felragasztása a szélvédőre.
Vágólapra másolva!

A matrica bevezetése része annak az intézkedéssorozatnak, amelyet a francia főváros önkormányzata indított a szmog csökkentése érdekében.

Párizs az első település Franciaországban, amely életbe lépteti ezt a megoldást, céljuk a levegő minőségének javítása, a gépjárművek által kibocsátott szálló por csökkentése – jelezte közleményében Anne Hidalgo főpolgármester, aki egyik legfontosabb feladatának tekinti a légszennyezettség elleni harcot a gépkocsiforgalom visszaszorításával.

A matricák igénylése kissé bonyolult

A hatóságoktól igényelhető matricák különböző színűek, a járművek szennyezőanyag-kibocsátásának szintjétől függően. A matricák színe alapján a legszennyezőbb járműveket ezentúl ki is tilthatják a közlekedésből. A párizsi városvezetés nem titkolt célja, hogy a felére csökkentse Párizsban a gépkocsik számát, és

2020-ra teljesen kiűzze a dízelautókat.

A magánautók számára hat színt vezettek be, a legkevésbé szennyező járművek zöld, míg a leginkább szennyezők szürke matricát kapnak. Egyébként Párizsban tavaly július óta a húsz évnél régebbi gépkocsik hét közben egyáltalán nem közlekedhetnek.

A kötelező matrica egységesen 4,18 euróba (1300 forint) kerül minden autósnak,

a külföldieknek is rendelkezniük kell vele.

A környezetvédelmi minisztérium szerint eddig 2,5 millióan igényelték a matricát, de a hatóságok

két hónap türelmi időt adnak

mindenkinek a beszerzésre. Azt követően a matrica nélkül közlekedő járművekre 68 és 135 euró (21 –41 ezer forint) közötti helyszíni bírságot szabhatnak ki a rendőrök.

Párizsban naponta 600 ezer jármű közlekedik, ebből mintegy 100 ezer teherautó és ugyanennyi motor.

Kitiltják Párizsból az öreg autókathttp://www.origo.hu/auto/20160602-kitiltjak-parizsbol-az-oreg-autokat.html