Nagyon közel mentünk a magyar napelemes versenyautóhoz

MegaLux Elektromos autó Pallas Athéné Egyetem sajtótájékoztató Kecskemét South African Solar Challenge
4033 km - Hazaérkezett a MegaLux napelemes versenyautó. A Pallasz Athéné Egyetem MegaLux járműépítő csapata napelemmel hajtott autójukkal átszelték Dél-Afrikát, a South African Solar Challenge elnevezésű versenyen. A 3. helyen értek célba a világ egyik legjelentősebb napelemes autóversenyén. Kecskemét. 2016.12.09.
Vágólapra másolva!
Hazaérkezett Dél-Afrikából a Pallasz Athéné Egyetem MegaLux járműépítő csapatának napelemmel hajtott versenyautója, amivel a magyar csapat a világ egyik legjelentősebb napelemes autóversenyén - a South African Solar Challenge elnevezésű versenyen - 3. helyen ért célba. Ez alkalomból a csapat vezetői és tagjai élménybeszámolóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak pénteken az egyetem egyik dísztermében.
Vágólapra másolva!
4033 km - Hazaérkezett a MegaLux napelemes versenyautó Fotó: Polyák Attila - Origo

A Pallasz Athéné Egyetem GAMF karának aulájában állították ki a Dél-Afrikából frissen hazatért napelemes versenyautót, a MegaLuxot. A sajtó munkatársai mellett az egyetem hallgatói is kíváncsian nézegették az egyetem büszkeségét péntek délelőtt. A szeptember 24. és október 1. között megrendezett South African Solar Challenge versenyen ugyanis

ezzel a versenyautóval a magyar csapat a 3. helyen végzett.

Igazi versenyautó belülről is a MegaLux Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyetem GAMF karának dékánja, dr. Kovács Lóránt elmondta: a csapat összesen 4033 km-t tett meg kizárólag napenergia segítségével Pretoria és Fokváros között, mindezt kegyetlen időjárási és terepviszonyok között, de ezen felül

még két díjat sikerült bezsebelni; a legsikeresebb újonc csapatnak járó elismerést, valamint a Nemzetközi Napenergia-szövetség elismerő díját.

A dékán köszönetet mondott a közel 60 támogató cégnek, akik segítették a magyar csapatot, valamint kiemelte:

Megmutatták, hogy mi rejlik a napelemek alatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Sárkány Richárd és Mondok Mihály mérnök informatikus hallgatók élménybeszámolót tartottak, és elmondták: nagyon büszkék arra, hogy 2015-ben indultak először a MegaLuxszal versenyen Ausztráliában, ahol egyből a 7. helyen végeztek. Ekkor összesen 3024 km-t tettek meg, de az talán nagyobb büszkeség, hogy

az amerikai egyetemet, az MIT-t is maguk mögé utasították.

Az ausztrál versenyről hazatérve a MegaLuxon különböző fejlesztéseket végeztek, többek között: futómű, pótkerekek, elektronikai rendszer, guminyomásszenzor. Ennek eredménye lett például, hogy a dél-afrikai versenyen négy perc alatt tudtak kereket cserélni.

Sárkány Richárd és Mondok Mihály - a MegaLux csapatának két tagja - tartott élménybeszámolót Fotó: Polyák Attila - Origo

A South African Solar Challenge versenyen 8 nap alatt kellett minél több km-t megtenni. Nem volt sok idejük pihenni,

a csapat egyik része ugyanis folyamatosan kísérte a versenyautót egy követő autóval, a pilóták kétóránként cserélték egymást, míg a csapat másik része előkészítette a következő ellenőrzőpontokat, beszerezte az ebédet, a szükséges felszereléseket.

Minden más csapat 20-30 fővel volt jelen, a magyar csapat viszont összesen 14 tagból állt, így valamennyivel hátrányosabb helyzetben voltak.

Nagy volt a küzdelem a jó helyezésért Fotó: Polyák Attila - Origo


- mesélt még a nehezítő körülményekről Sárkány Richárd.

Négy perc alatt tudtak kereket cserélni a versenyen Fotó: Polyák Attila - Origo

A MegaLux csapata oklevél átadásával köszönte meg a támogatóknak a segítséget.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is gratulált a csapatnak, és azt mondta:

Minden támogató kapott egy kis ajándékot Dél-Afrikából Fotó: Polyák Attila - Origo

A MegaLuxot újabb futamon már nem indíthatják, mert a napelemes autók versenyében szabályváltozások lesznek jövő évtől, így várhatóan az új Közlekedési Múzeumban láthatják majd az érdeklődök.

MegaLux Fotó: Polyák Attila - Origo