Ilyen hangokat nem hallottunk még Porschétől

Vágólapra másolva!
A Porsche magyarországi képviselete második alkalommal lépett színre a klasszikus értékeket modern környezetbe helyező kampányával. A tavalyi képzőművészeti pályázat után idén egy rendhagyó koncertet szerveztek.
Vágólapra másolva!

Fejes Kriszta zongoraművész, valamint a Žagar és a Jazzical Trio közreműködésével a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül került megrendezésre a Porsche Classic Presents: Evolution of Perfection koncert. A fiatal zenészeknek olyan nagy zeneszerzők munkáit kellett újraértelmezniük, mint J.S. Bach, Satie és Bartók.

Nemcsak a hangokra, a látványra is ügyeltek a szervezők a Várkert Bazár koncerttermében Forrás: Porsche

A koncert műsorának fókuszában a változás, az átalakulás állt – erre utalt az előadás címe is. A „perfection"-t, vagyis a tökéletességet a felcsendülő klasszikus alapművek jelentették, az „evolution" kifejezés pedig a program kortárs hangvételére, szemléletére vonatkozott. Szokatlan volt, hogy az eredeti művek után egymáshoz nehezen kapcsolható feldolgozások csendültek fel.

Telt ház volt Forrás: Porsche

Két fázisban játszották a feldolgozásokat: az eredeti darabokat követően a művek jazzes újraértelmezéssel, majd kortárs, modern hangszerelésű, elektronikus formában szólaltak meg. Fejes Kriszta virtuóz zongorajátéka után a Jazzical Trio intenzívebb, groove elemekkel tarkított zenével jelentkezett, míg a Zságer Balázs nevével fémjelzett Žagar zenekar enyhén klubos hangzást kölcsönzött a klasszikus dallamoknak.

Ez a szépséges állapotú, 911 930 Turbo Cabrio közel akkora sikert aratott, mint a koncert Forrás: Porsche

A háromfázisú koncertegységek nagyszabású, egybefüggő kompozíciókká forrtak össze. A teltházas rendezvényen a közönség vastapssal jutalmazta az egyedi hangzásvilágú produkciót, amelyben a zenén kívül a vizualitás is fontos szerepet játszott.