Titkos tipp, ha túl kretén a Juke, és drága a Vitara

Peugeot 2008
Vágólapra másolva!
Megőrülnek a vevők a terepjárós fizimiskájú autókért, és nem csak a német luxusbatárok, hanem a megfizethetőbb, kisebb modellek kategóriájában is. A Peugeot időben szállt be a buliba a 208-as megemelt testvérével, most pedig már el is jött a frissítés ideje, eleven benzinmotorokkal és tiszta dízelekkel.
Vágólapra másolva!

Anya apró, divatos SUV-ja, ugye? Nem egészen, a felmérések szerint a vevők kétharmada férfi, ennek tükrében pedig már nem is olyan meglepő, hogy a frissített 2008-as maszkulinabb jegyeket kapott. Ettől szembetűnőbb, érettebb és észrevehetőbb lett, mint elődje. Jellegében terepesebb, a jelképes alvázvédő hangsúlyosabb, a kerékjárati ívekre műanyag védőburkolat került, a térhatású hálómintás hűtőmaszkra több krómot szórtak és a fényszórók is átestek a kötelező szabásmintán.

Vízszintes helyett függőleges tagolású a hűtőrács, erről ismerhető fel legkönnyebben a 2013 óta közel 600 ezer példányban gyártott modell frissített változata. Európában 2012-től megduplázódott az SUV-piac. Forrás: Biró Csongor

Kalandorok ne kíméljenek!

Új a GT Line felszereltség, ebben a szerkóban egész dögös a kis crossover: 17-es felniken szalad, kipufogóját szép kijárat keretezi, illetve sportkormány ad izgalmasabb fazont a beltérnek. Kár, hogy a magyar piac állítólag nem érett meg még erre a felszereltségre, így nem találkozunk vele az itthoni kereskedésekben. Pedig esélyes, hogy épp a látvány miatt döntenének mellette egy Nissan Juke,Renault Captur vagy a magyar piac slágere, a valamivel nagyobb Suzuki Vitara helyett.

A kínálatban összesen kilencféle külső szín szerepel, ebből öt metál. Karmot formáznak a 3D hatású lámpatestek Forrás: Biró Csongor

Őszinte leszek, sportos optika ide vagy oda, nem számítottam különösebb mókára a 2008-as nemzetközi tesztvezetésén. De tanult kollégám rácáfolt erre, mondván: az ilyen kis autókkal lehet a legnagyobbat duhajkodni! Egy BMW M4-gyel vagy egy Porsche 911 Turbo S-sel bárki tud száguldozni, ám azok határait nehezen autózhatjuk ki egy-egy közúti menetpróbán. Egy 2008-as képességei azonban evilágiak, megfoghatók, megtapasztalhatók.

Meglepetés a hegyi szerpentinen

Ennek jegyében vittük el a 110 lovas, háromhengeres turbómotoros és automataváltós példányt a Valencia környéki hegyekbe, és eszméletlen jót autóztunk zergék, kőomlások, olívaligetek és ragadozó madarak között. Persze a rendeltetésszerű használattól távol állt az, amibe belehajszoltuk a kis crossovert. Az új 2008-asban már van két pohártartó,

de kapaszkodó, vagy majrévas egy sincs,

jobb híján a napellenzőbe kapaszkodtam - az összeszerelés dicsérete, hogy nem maradt a kezemben.

Van szelíden fúvó fokozata is a klímának, a központi kijelzőn megjeleníthetjük telefonunk tükrözött tartalmát. A rakodóhelyek össztérfogata eléri a 24 litert; van hely az apró tárgyaknak is, de az ajtózsebek szűkek Forrás: Peugeot

Pedig szorítottam rendesen, mert menet közben kiderült, hogy egy magyer Peterhansellel rendelt egy autóba a sors. Forgalom alig volt, a spanyolok épp sziesztáztak, így a hegyi szerpentinek teljes szélességét kihasználva kihoztuk a maximumot a kocsiból. Sajnos, a fogyasztásból is, le sem merem írni, mennyi lett az átlagunk, elég legyen annyi, hogy a gyári fogyasztás dupláját mértük. A 2008 bírta, rendületlenül tapadt az útra, pedig voltak olyan pillanatok, amikor úgy éreztem, a kelleténél picivel talán nagyobb a tempó.

A GT Line felszereltség egyszerre sportos és elegáns, amit a tipikus vörös-fekete színösszetétel tovább hangsúlyoz. Javítja a térérzetet az üvegtető Forrás: Peugeot

A kanyarokban az ESP visszajelző lámpája sokszor felvillant, de volánzsonglőrünk megnyugtatott, valami kontakthiba lehet, a kocsi teljesen rendben van. Csak a gumik bírják! - kiáltott fel. Apropó abroncsok, a 17 colos Goodyear-ek úgy felmelegedtek a közel száz kilométeres csapatásnál, hogy apró kavicsok ragadtak a felületére, mint egy versenyautón. Meglepő, de a 2008 futóműve parádés, a kormányzása pontos és az automataváltó is bírta a strapát, sőt, sport módban még vehemensebben kapcsolgatott vissza - így egy percig sem éreztük, hogy az 1,2 literes benzinmotor csenevész lenne.

Kárpótlás a 4x4-hajtás hiányáért

A 4,16 méter hosszú 2008 okos szerkezet: ötvözi a kisautók könnyed vezethetőségét és az SUV-k robusztusságát a variálható utastérrel. Utóbbi maradt a régi, az anyagok minőségén azonban javítottak a franciák.

A tető íve kacifántosan emelkedik, ezért a hátsó ülésen ülők fejtere bő,

hátul is egész kényelmesen lehet utazni. Újdonság, hogy a 2008-as megkapta a Grip control álterepes kapcsolót, amellyel havas és homokos talajon megváltoztathatjuk a kipörgésgátló működését a jobb tapadáshoz (a 100 lóerő feletti változatokban). Összkerékhajtást semmi pénzért nem adnak hozzá.

Nem rémül meg a földutaktól, csak mély sárhoz érve hiányozna a 4x4-hajtás Forrás: Biró Csongor

Az alig egytonnás autó (a legkönnyebb benzines 1045 kilós, a legnehezebb dízelváltozat 1200 kilós) hasmagassága továbbra is 16,5 centiméter, ami arra elég, hogy biztonsággal megközelítsük a piknikező helyet. Sivatag híján a homokos bohóckodást nem próbáltuk ki, helyette elmentünk egy könnyű terepre a 2008-assal.

Amíg a hasmagasság megengedte, vígan verte maga után a port.

Megpróbáltuk a lehetetlent is, felkúszni egy sima szikla oldalán. Tíz méter után a kocsi feladta, helyben forogtak az első kerekek, a Grip control nem képes csodákra. Hozzá kell tennem, olyan sima volt a kőzet, hogy tapadás híján még egy Defendernek is feladta volna a leckét, a leendő tulajok pedig aligha fognak ilyen kihívásokkal szembesülni. Legfeljebb évi pár napon gyűlhet meg a bajuk a hóval.

Így működik a Grip control

A PSA-csoport által szabadalmaztatott Grip control rendszer gyenge tapadási viszonyok között fokozza az autó haladási képességét. A standard üzemmód a normál, szokásos menetkörülmények esetén használatos, amikor kicsi a megcsúszás veszélye. Hó üzemmódban a rendszer az első kerekek meghajtását a csúszós útfelület tapadási viszonyaihoz igazítja, de 50 kilométer/órás sebességtől az automatika standard módba kapcsol.

Terepes üzemmódban csúszós úton (sár, nedves fű stb.) fedélzeti elektronika a tapadó kerekekhez közvetíti a maximális nyomatékot, úgy viselkedik, mint egy önzáró differenciálmű. 80 kilométer/órát elérve az automatika szintén standard üzemmódba kapcsol.

A homok üzemmód a hajtott kerekek egyidejű csúszását érzékelve biztosítja az autó haladását laza talajon, és csökkenti az elakadás kockázatát. Ez a mód 120 kilométer/óra sebességig működik, majd standard módba vált. Az ESP 50 kilométer/óra alatt teljesen kikapcsolható.

Az Év motorja hajtja

Motorfronton is érkeztek újdonságok, az 1,2 literes háromhengeres 82, 110 és 130 lóerővel érhető el (utóbbi kettő feltöltött), a váltó lehet öt-, vagy hatfokozatú kézi, robotizált, vagy hatgangos bolygóműves automatika. 2015-ben ez az erőforrás az Év motorja lett az 1-1,4 literes kategóriában.

Magas pulpitusra kerültek a műszerek, ahogy az újkori Peugeot-knál szokás, és az apró kormány karimája felett látunk rájuk Forrás: Peugeot

Nagynyomású, 200 baros közvetlen befecskendezést és akár percenként 240 ezret forgó, új turbót kapott, a csúcsnyomatéka pedig a 130 lovas változatban percenként 1750-es fordulatnál ébred, és négyhengereseket megszégyenítően 230 newtonméter. Nem csoda, hogy ezzel 9,3 másodperc alatt letudja a Peugeot a százas sprintet, de van egy szépséghibája: nálunk nem forgalmazzák. Kézi váltóval próbáltuk ki, de szerencsére nem megy jobb annyival a 110 lovasnál, hogy sírjunk a hiánya miatt.

Szalonképesebbek a dízelek

A franciák a dízeleket sem aprózták el, csak egyhatost kínálnak 75, 100 és 120 lóerővel, az automatát kivételével a fent említett sebességváltókkal. A BlueHDi dízelmotor ötvözi az SCR katalizátort és az adalékolt részecskeszűrőt. Az SCR jelenleg a világ leghatékonyabb rendszere a nitrogén-oxidok utókezelésében: az egyetlen megoldás, amely akár tizedére csökkenti a NOx-kibocsátást.

A Peugeot-nál büszkék arra, hogy a részecskeszűrő kisebb hőfokon képes az önregenerálódásra, mint a versenytársak által használt más megoldások, 99,9 százalékát kiszűr a mikrorészecskékkel együtt.

Minden dízel kibocsátása papíron 100 g/km alatt marad,

gyári adatok szerint a legtakarékosabb változat (100 lóerő, stop-start, ötfokozatú váltó) 3,5 literrel beéri. A 120 lovas változatot is elvittük egy rövid körre, ahol kevesebb, mint öt literrel beérte - emellett élénk volt, elfogadható zajszinttel.

Az 1/3-2/3 arányban osztott hátsó üléspad egyszerű lehajtásával a csomagtartó térfogata 410-ről akár 1400 literre növelhető (víztérfogat) Forrás: Biró Csongor

De a tulajdonosok többsége természetesen nem a motorháztetőt fogja nyitogatni (régen rossz is lenne), hanem a 2008-as másik végét. Ott VDA-szabány szerint 360 literes csomagtartó tárul fel, ami egyetlen kézmozdulattal, az osztott hátsó üléspad ledöntésével akár 1400 literre növelhető - igaz, ezt az értéket már víztérfogat szerint mérték. A szőnyeg alatt egy 22 literes rakodórekeszt is elrejtettek.

Pont egy klíma ára a kedvezmény

A felfrissített 2008-as az elődnél csupán ötvenezer forinttal drágább, a 82 lovas benzines alapmodell listaára 4,18 millió forint, amiből a 200 ezer forint kedvezményt ad az importőr. Az ár további 500 ezer forintos használtautó-beszámítással mérsékelhető, így legolcsóbban 3,68 millióért lehet a miénk egy 2008-as.

Az Access bázisfelszereltség sem fapados,

ESP, keréknyomás-ellenőrző rendszer, hat légzsák, elektromos első ablak, hazakísérő fény, távirányítós központi zár, négy irányban állítható kormányoszlop, tempomat, osztottan dönthető hátsó ülés és két 12 voltos csatlakozó jár hozzá. Két fontos tétel viszont feláras, klímáért 200 ezret, az MP3-as rádióért pedig 165 ezret kérnek.

A frissített 2008-asok hozzánk a nyár végén érkeznek, a gyártásuk Franciaországban, Kínában és Brazíliában zajlik Forrás: Biró Csongor

Városi koccanásgátló az alapmodellhez nem rendelhető, egy szinttel feljebb 125 ezerért adják. A Grip control szintén csak az Active felszereltségtől érhető el, felára 170 ezer forint. A technika fejlődése természetesen beépült a frissítésbe, a jobban felszerelt 2008-asok hétcolos érintőképernyős szórakoztatórendszere képes okostelefon tükrözésre és más trükkökre. Ezeket a szolgáltatásokat már mindenki elvárja, nemre és lassan korra való tekintet nélkül.

Megától vészfékez és parkol

A városi koccanásgátló az automatikus fékrendszer aktivizálásával próbálja elkerülni az ütközést, vagy bekövetkezése esetén csökkenti annak súlyosságát. Működésének alapja a szélvédő felső részébe épített, Lidar technikán alapuló, rövid hatótávú lézerdetektor, amely érzékeli a velünk egy irányba haladó vagy álló járművet, és ha a vezető nem lassít, 30 kilométer/óra alatt automatikusan, teljes erővel lefékezi az autót. Az lassulás elérheti a 10 m/s-t is.

Van egy másik asszisztens is a fedélzeten. A parkolósegéd aktiválásával a vezető az érintőképernyőn kiválasztja a végrehajtani kívánt parancsot: párhuzamos parkolás járda mellé, parkolás merőlegesen vagy ferdén az úttest széléhez. Önálló kormánytekerésével megkönnyíti a Peugeot azoknak a dolgát, akik hadilábon állnak a manőverezéssel. Nem csak beállni, de kihajtani is képes a rendszerrel.