Újabb 35 millió autót hívnak vissza a gyilkos légzsákok miatt

accord légzsák
Vágólapra másolva!
A japán Takata és az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet további 35 millió autó visszahívásáról egyeztet, a már visszahívott 28,8 millió darabon felül.
Vágólapra másolva!

Az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) közlekedésbiztonsági felügyelet szerint a már visszahívott 28,8 millió autónak mindössze 28 százalékát javították ki az eltelt két év alatt, mert a Takata és más gyártók nem tudnak eleget előállítani az új típusból.

A tulajdonosok értesítése sem egyszerű feladat, és még rá is kell venni őket, hogy vigyék el járműveiket a szakszervizekbe. Több mint egy tucat autógyár kényszerült visszahívni Takata-légzsákokkal szerelt modelljeit.

A szétrepülő repeszek miatt ilyen, kívülről jelentéktelennek tűnő koccanásokba haltak bele emberek Forrás: Autonews.com

Az autóipar egyik legnagyobb visszahívási akciójának oka, hogy a Takata-légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívja meg magát. Ez instabillá teszi a vegyületet, és az emiatt az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozhat. A nedvszívó adalékkal ellátott pirotechnikai eszközöket nem hívják vissza.

Az újabb visszahívási akció mellett az értesülések szerint három különböző vizsgálat eredménye alapján döntött az amerikai felügyelet. Az egyiket a Takata, a másikat tíz autógyár közös kutatócsoportja, a harmadikat a Honda végezte el.

A hibás légzsákok bizonyítottan több mint tíz ember halálát okozták.