Hiánypótló múzeumot nyitottak meg több tucat Trabanttal

trabant
Vágólapra másolva!
Trabant Múzeum nyílt hétfőn Prágában abból az alkalomból, hogy a szocialista évtizedek egyik legnépszerűbb autójának gyártását 25 éve fejezték be Németországban.
Vágólapra másolva!

A prágai Trabant Múzeumot egy volt autószervizben alakították ki, több tucatnyi Trabant látható benne. Gyakorlatilag az összes modell megtalálható a kiállításon.

Az egykori Kelet-Németországban, Zwickauban gyártott, kétütemű motorral felszerelt, műanyag karosszériájú személygépkocsik bemutatása az elődnek számító P70-es modellel kezdődik, és az utolsóként gyártott T1,1-es Volkswagen-motoros modellel fejeződik be.

Német statisztikák szerint összesen 3 096 099 darab Trabant készült. A legismertebb 601-es modellből több mint 2,8 milliót szereltek össze.

Forrás: Trabant Muzeum

A múzeum létrehozói nemcsak az autókra összpontosítottak, hanem bemutatják a Trabihoz fűződő korabeli kultúrát is, elsősorban az akkori használati tárgyakat a kempingfelszerelésektől a legkülönfélébb konzervekig, amelyeket a kirándulók vittek magukkal.

Meg lehet ismerkedni az egykori Német Demokratikus Köztársaságban gyártott gyermekjátékokkal, elektronikával, kozmetikumokkal, élelmiszerekkel, szeszes italokkal és üdítőkkel is. A múzeum falait több tucat korabeli plakát díszíti.

A múzeumban bemutatják a Trabantok gyártásának módját is, ami technikai érdekességnek számít. A hozzáférhető dokumentumok szerint a Trabant elődjének számító AWZ P70-es modellt 1953-ban az akkori Karl-Marx-Stadban (ma Chemnitz) fejlesztették ki, a nulladik sorozat első ötven darabját 1957-ben gyártották le. A sorozatgyártás a következő évben indult be.

A két éve nyitott, berlini Trabant Múzeumról szóló beszámolónkat itt olvashatják.