Nem is gondolná, mennyi mindenért megbüntethetik a francia rendőrök

Horizontal
Vehicles are blocked in a traffic jam on August 30, 2014 in the southeastern French city of Lyon ahead of a weekend traditionally marked by heavy traffic in France, marking the end of school vacations. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
Vágólapra másolva!
Mivel 44 éve nem jutott ki az Európa-bajnokságra a magyar válogatott, nem csoda, hogy fokozott érdeklődés előzi meg a tornát. Sokan a helyszínre is elkísérik a csapatot, nekik szól az alábbi cikk, amelyben a legfontosabb utazási tudnivalókat foglaltuk össze autósoknak.
Vágólapra másolva!

Aki autóval készül az Eb-re, készüljön fel arra, hogy Franciaország körülbelül kétmillió külföldi és négymillió belföldi turistára számít a bajnokság alatt, ami már önmagában is forgalmi fennakadásokat generálna.

Dugó Lyon délkeleti részén. Az utolsó csoportmeccsét ebben a városban játssza a magyar válogatott a portugálok ellen Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Ehhez jön még, hogy az országot a múlt hét óta sztrájkok bénítják, Párizsban és Marseille-ben néhány kerületben leállt a szemétszállítás, a vonatoknak csak a kétharmada közlekedik, szombattól pedig az Air France-nál is részleges munkabeszüntetés lesz. De legalább a nemrég még akadozó benzinellátás már gördülékennyé vált, és az északi területeken az árvíz is levonult.

A legmagasabb szintű a terrorkészültség

A terrorkészültséget főképp a tavalyi merényletek miatt rendelték el, amelyek közül a novemberi párizsi robbantást pont egy futballmérkőzésre, a francia-német barátságosra időzítettek az elkövetők. A foci-Eb egy hónapjára

visszaállították a határellenőrzést

is, így már az országba bejutni sem lesz egyszerű.

Marseille-be várják a legtöbb magyart, mert az itt rendezendő, Izland elleni meccsen lesz a legnagyobb esélyünk győzni Forrás: ONLY FRANCE/JOSE NICOLAS / ONLYFRANCE.FR/Jose Nicolas

Franciaországban kötelező felszerelés az autókban a fényvisszaverő anyagú láthatósági mellény, aminek meglétét a határon is ellenőrizhetik a hatóságok. A magyar jogosítvány érvényes az egész Európai Unióban, viszont az autóra érdemes kiváltani a nemzetközi zöldkártyát, ami a kötelező biztosítás meglétét igazolja.

Félmilliós bírság a radardetektorért

Bár a francia sebességhatárok azonosak a mieinkkel, néhány, autóvezetésre vonatkozó szabály jelentősen eltér a nálunk megszokottaktól. Nagy esőben, sűrű ködben a legnagyobb megengedett sebesség autópályán 110 km/h, autóúton 100 km/h, egyéb úton lakott területen kívül 80 km/h. Aki két éven belül szerezte meg a jogosítványát, annak időjárástól függetlenül mindig ezeket a sebességhatárokat kell betartania.

Kizárólag nagykorúak vezethetnek,

nem fogja érdekelni a kinti rendőrt, hogy nálunk már 17 évesen is meg lehet szerezni a vezetői engedélyt.

A döntőt Párizsban rendezik július 10-én Forrás: ONLY FRANCE/JEAN ISENMANN/ ONLYFRANCE.FR/Jean Isenmann

Nemcsak a lézerblokkolók, de a radardetektorok használata és puszta birtoklása is szigorúan tilos. Ha ilyet talál az autóban a rendőr, akkor 1500 eurós (470 ezer forintos) bírságot fog kivetni, és a járművet is lefoglalhatja. Jó tudni, hogy

10 év alatti gyereket még gyerekülésben is tilos az első ülésbe ültetni

bármilyen pozícióban, kivéve, ha az autóban nincs hátsó ülés.

Nem tetszett a headset

Szintén fontos tudni, hogy vezetés közben a mobiltelefon használata kézből és headsettel is tilos, egyedül úgy engedélyezik, ha a készülék vezeték nélkül, Bluetooth-kapcsolattal össze van kötve a jármű audiorendszerével. Aki máshogy cseveg vezetés közben, 135 eurós (42 ezer forintos) bírságra számíthat. Aki nem használja a biztonsági övet, bármelyik ülésen ül is, 135 eurós (42 ezer forintos) bírsággal sújtható.

A szép, de legmesszebb lévő bordeaux-i stadionban kezdi az Eb-t a magyar válogatott kedden Forrás: Samsungsport

Szigorúan ellenőrzik és büntetik a parkolási tilalmak betartását: az „elvontatás” ábrával védett útszakaszokon, az úttestre sárgával felfestett folyamatos vonal (megállni tilos) és az útfelületen szaggatott vonallal jelölt (várakozni tilos) helyszíneken, a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyeken, vagy a gyalogátkelőtől 5 méteren belül parkoló járművet elvontatják vagy kerékbilinccsel rögzítik.

Az elvontatott autó kiváltásának ára a 200 eurót (62 ezer forintot) is elérheti.

Továbbá szigorúan tilos fél kerékkel a járdára parkolni.

Évtizedek óta nem tapasztalt árvíz volt nemrég a francia fővárosban Forrás: AFP

Aki három évnél nem régebben szerezett jogosítványt, annak a 0,2, aki ennél régebben, annak a 0,5 ezrelék véralkohol-koncentráció még engedélyezett, felette viszont szabálysértést követ el, ami 4500 eurós bírsággal (1,4 millió forint) és a jogosítvány bevonásával büntethető.

Enni és sminkelni is tilos az autóban

Van pár érdekes bírságtétel is: aki az autóban eszik vagy sminkel (akár álló helyzetben is) 75 eurót (23 ezer forintot) fizethet, de ugyanennyit kell kicsengetnie annak, aki annyira hangosan bömbölteti a zenét, hogy nem hallja tőle a megkülönböztető jelzést használó járműveket.

A stadionok közelébe csak buszok mehetnek. A válogatottak azonos buszokkal járnak Forrás: Continental

A városi szakaszok és a körgyűrűk kivételével

az autópályák többsége fizetős,

az utak üzemeltetése különböző magáncégek kezében van, ezért nincs egységes tarifa. Általában a díjköteles szakaszra történő belépéskor gombnyomással jegyet kell kihúzni az automatából, és az autópálya elhagyásakor vagy egy másikra való áthaladáskor kell fizetni a „Péage” feliratú kapuknál. Az utánfutós autókra másfélszeres ár vonatkozik, a lakóautókra háromszor annyit kell fizetni, mint a személyautókra.

Ehhez képest semmi a VÉDA: 4200 traffipax van a francia utak mellett, és további 500 igazi, és 10 ezer műtraffipax telepítését tervezik Forrás: etsc.eu

Érdemes tartózkodni a gyorshajtástól is, mert a fix traffipaxokon (amelyek a kis falukban ugyanúgy előfordulnak, mint az autópályákon), a több mint ezer mobil traffipaxon kívül több mint 150 jelöletlen autóból (főleg Renault Mégane-okból, Citroën Berlingókból és Peugeot 208-asokból) is mérnek sebességet menet közben. Aki autópályán 140 km/h feletti tempóval halad, azokat kiinthetik a forgalomból, és vaskos bírsággal sújthatják.

Hiába fékez, átlagtempót is mérnek

2012 óta egyre több helyen alkalmaz a francia rendőrség átlagsebesség-mérő rendszert is, nemcsak az autópályákon, hanem a főutakon is. Nem mindig jelzik előre, de amikor igen, akkor ugyanolyan táblával jelölik, mint egy sima traffipaxot. Aki több mint 50 km/h-val gyorsabban halad a megengedett sebességnél, attól elvehetik a jogosítványát és elkobozhatják az autóját.

A csepelihez hasonló kisebb meccsnéző helyek nem lesznek Franciaországban a terrorveszély miatt Forrás: MTI/Kallos Bea

A stadionok környékén biztonsági zónákat alakítottak ki a hatóságok, autóval

a pályák 1,5 kilométeres körzetében tilos leparkolni.

A magyar válogatott három biztos meccshelyszínén (Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban) fix és mobil pontokon is jelen lesznek a magyar konzuli szolgálat munkatársai, akikhez információért, valamint balesetek, bűncselekmények utáni segítségnyújtásért is fordulhatnak a magyarok a stadionok és a szurkolói zónák környékén. Ezt a szolgáltatást a meccsek napján, illetve az előtte és az utána lévő napokon lehet igénybe venni.

Várhatóan még a szokásosnál is nagyobb dugók lesznek tehát a városokban, ezt érdemes számításba venni. Ügyelni kell még arra, hogy sok helyen a többsávos utakon a belső sávból lehet balra is kanyarodni, ami Budapesten például külön kanyarodósáv és/vagy lámpa nélkül elképzelhetetlen. Észnél kell lenni a többsávos körforgalmakban, az viszont nem igaz, hogy a franciák üresben, kézifék nélkül parkolnának - a horzsolások, horpadások a nagyvárosokban mindennaposak.

Magyar konzuli szolgálat lesz a meccsek helyszínein

Franciaországban összesen közel 90 ezer ember - 42 ezer rendőr, 30 ezer csendőr, valamint 10 ezer katona és 13 ezer biztonsági őr - ügyel majd a rendre, ami példátlan sportesemények között. A meccseket a lakásokon és a stadionokon kívül csak a kijelölt szurkolói zónákban lehet majd nézni, vagyis az éttermek, sörözők teraszain nem lesznek kihelyezett kivetítők, televíziókészülékek, mert ezeknek a helyeknek a biztonságát nem tudnák biztosítani. A városközpontokban találhatók kijelölt szurkolói övezetek, ahol ingyen lehet nézni az óriáskivetőkön a mérkőzéseket, ugyanolyan biztosítást kaptak, mint a stadionok. A beléptetésnél mindenkit megmotoznak, és fémdetektorokkal vizsgálnak át, a csomagok bevitele tilos. A magyar kormány arra kéri a Franciaországba látogatókat, hogy a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon regisztráljanak a kiutazás előtt.