Kiszámolták, hány méterről mér a szupertraffipax

traffipax inteligen kamera
Budapest, 2016. április 4. Közúti ellenőrzésre figyelmeztető tábla a budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok közelében 2016. április 4-én. Az új kamerák, amelyek április 5-én reggeltől fognak működni, sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egyszerű számolásokkal kimatekozta egy szakember, hogy a kameráktól mekkora távolságra lévő autókról készítenek felvételeket a fix traffipaxok.
Vágólapra másolva!

A sajtóban a rendőri nyilatkozatok alapján korábban 40–100 méterre tippelték a hatótávolságot, a Délmagyar egy radardetektorokat forgalmazó szegedi cég munkatársát kérdezte meg. "A gyári ajánlás szerint a radarok 3–20 méterre mérnek pontosan. A beállítási szögből is ez következik. Ha nem a megadott 10-25 fokban érkezik az útra a radarjel, akkor nem lesz hiteles a mérés" - mondta a lapnak Magyarics Robin.

Gyorshajtókról készült képek szerint az autókat olyan közelről mérik, hogy a képre nem fér fel két sávelválasztó vonal. Ha nem így lenne, a rendszámot sem lehetne leolvasni. A szakember szerint a készülékek azért nem mérhetnek távolabbra, mert a Doppler-radar jele messzire menne. Egy időben mérhetné a távolról jövő és az elhaladó autókat, ami biztos gyorshajtást jelentene az egyik járműnek.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szegeden a sebességmérésre figyelmeztető táblákat 40–70 méterre rakták ki a kameráktól. Egy lézeres-ultrahangos távolságmérővel meghatározták a traffipax magasságát, és Pitagorasz-tétellel kiszámolták, hogy a radar hol találkozik az aszfalttal - az autóval -, azaz az oszloptól milyen messze mér a traffipax.

A szegedi fix kamerákat 6,5 méter magasra szerelték. Ha a radar és az autó között a legnagyobb, 20 méteres táv marad, akkor a traffipax az oszloptól legfeljebb 19 méterre mérhet el. A piros lámpás áthaladást és egyéb szabálysértéseket ugyanakkor messzebbről is figyelheti a készülék.