Kiderült, miért lehet gyilkos a légzsák az autójában

accord légzsák
Vágólapra másolva!
Idővel instabillá váló robbanótöltetre vezethető vissza a Takata légzsákjainak világszerte több millió autó visszahívásához vezető meghibásodása.
Vágólapra másolva!

A tíz autógyár megbízásából megalakult, az amerikai Orbital ATK Inc. repüléstechnikai cég által vezetett Independent Testing Coalition (ITC) vizsgálóbizottság 20 ezer órányi tesztelés eredményének kiértékelése alapján megállapította, hogy a Takata-légzsákok meghibásodását az okozta, hogy a felfújó pirotechnikai eszköz robbanótölteteként alkalmazott ammónium-nitrátot nem keverték nedvességszívó anyaggal. A töltet emiatt nedvesség-lecsapódásnak volt kitéve, amit a szerkezet kivitele nem tudott megakadályozni.

Az ITC a Toyota., a Honda, a Mazda, a Mitsubishi, a Nissan, a Subaru, a BMW, a Fiat Chrysler, a Ford és a General Motors kezdeményezésével alakult meg 2014 decemberében a Takata-légzsákok meghibásodásának a vizsgálatára.

A szétrepülő felfújóegység-alkatrészek miatt ebben a Hondában meghalt egy ember, pedig alig tört össze Forrás: Autonews.com

A világszerte tíz ember halálát és száz személyi sérülést okozó meghibásodás miatt mintegy ötvenmillió Takata-légzsákot hívtak már vissza cserére különböző autógyárak, ebből 28 milliót az Egyesült Államokban.

A vizsgálat idővel instabillá váló robbanóvegyületre vonatkozó megállapítása miatt fennáll a lehetősége annak, hogy az amerikai közlekedési felügyelet, a National Highway Traffic Safety Administration korábbi jelzéseinek megfelelően további 70-90 millió autót hívasson vissza.