Ez a horvát szupersportkocsi a világ leggyorsabb elektromos autója

rimac concept one
Vágólapra másolva!
Elkészült 2011-ben bemutatott sportkocsija szériaváltozatával a horvát Rimac Automobili. 1088 lóerős az elektromos szuperautó.
Vágólapra másolva!

Öt évvel ezelőtt, a Frankfurti Autószalonon mutatta be elektromos szupersportkocsiját a horvát Rimac Automobili, a Concept One akkor még csak tanulmány volt. Márciusban, a Genfi Autószalonon már a szériaváltozat érkezik, amely nem sokban különbözik a tanulmánytól, sőt néhány részlet átalakítása után talán még jobban is néz ki.

Forrás: Rimac

A hajtás nem változott, vagyis az autóban továbbra is négy elektromotor dolgozik, kettő-kettő mindkét tengelyen. A vízhűtéses e-motorok összteljesítménye 1088 lóerő, a legnagyobb nyomaték 1600 Nm.

Forrás: Rimac

2011-ben még 2,8 másodperces százas sprintet ígértek a horvátok, ebből további két tizedet azóta sikerült lecsípni. 200-ra 6,2 másodperc alatt katapultál az autó, de a 300-at is eléri 14,2 másodperc után. Nem csoda, hogy a horvátok szerint a Concept One a világ leggyorsabb elektromos autója, a benzinesekkel azért nem versenyezhet, mert a végsebességét 305 km/h-nál korlátozták.

Forrás: Rimac

A sportkocsiban több helyen is elrejtettek akkumulátorokat, ezek összteljesítménye 82 kWh. Bonyolult vezérlőelektronika kapcsolja össze a négy motort, így a Concept One intelligens összkerékhajtást kínál. Versenypályára még driftmódot is programoztak a horvátok.

Forrás: Rimac

Egyelőre nyolc autó összeszereléséről döntöttek, árat nem közöltek. Ahogy azt sem, hogy mennyi a szuperautó hatótávolsága.