Az okoskormány megtanít a helyes volánfogásra

Vágólapra másolva!
Vezetés közben egy kézi váltós autóban mind a négy végtagunkra szükség van, de ezen kívül az is fontos, hogy a figyelmünket semmi ne vonja el az útról. A legveszélyesebb a mobiltelefon kézben való használata, amit egy fiatal amerikai feltaláló egy újfajta kormányborítással szűntetne meg.
Vágólapra másolva!

Köztudott, és a felmérések is alátámasztják, hogy a menet közbeni mobiltelefonálás vagy SMS írás sajnos elég gyakori az autóvezetők körében. Ezek a tevékenységek vezetés közben balesetekhez vezethetnek, mivel hosszú másodpercekre elvonják a sofőrök figyelmét az útról.

Forrás: Smartwheel

A 2016-os CES-en mutatkozott be, és rögtön különdíjat is kapott a mindössze 20 éves fiatalember, T.J. Evarts találmánya, a Smart Wheel, vagyis az okoskormány. Ha a vezető legalább az egyik kezét leveszi a kormányról, akkor az eszköz hang- és fényjelzést ad ki.

Forrás: Smart Wheel

Ez azonban csak az egyik része a tudásának, mivel képes összekapcsolódni használója okostelefonjával is, így egy saját alkalmazáson keresztül nyomon követ és rögzít bizonyos paramétereket vezetés közben, az út végén pedig jelentést készít a vezetési stílusról. Ezt az alkalmazásban tárolja, és lekérdezhetik például a szülők, főnökök is.

A Smart Wheel a navigációban is segít: ha össze van kapcsolódva a navigálást végző telefonnal, a kereszteződés előtt a fölső kormány-ikonnak az az oldala fog világítani, amerre épp kanyarodni kell.

Forrás: Smartwheel

Ha az autó kormányán nincsenek vezérlőgombok, akkor a Smart Wheel képes az audiorendszert vagy épp a navigációt vezérelni, jelzi a telefonhívásokat, amiket fel is lehet venni a mobil érintése nélkül, de akár a mobilos hangasszisztenst (Siri, Google stb.) is be lehet kapcsolni a segítségével. A Smart Wheel olyan, mint egy kormányvédő borítás, így a használata és a felszerelése sem bonyolult. Hamarosan meg is lehet vásárolni, a kiskereskedelmi ára 199 dollár, azaz kb. 57 ezer forint lesz.