Hibrid kínai taxik lepik el Londont

Geely TX5 londoni taxi
Vágólapra másolva!
Londonban a taxiknak több évtizedes hagyománya van, amely most kínai segítséggel folytatódhat. A Geely nagy reményekkel készül és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2017-től már ők készítik a legújabb generációt.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül időzítették október 21-re a TX5 névre keresztelt új londoni taxi bemutatóját, hiszen David Cameron és Xi Jinping, a két ország miniszterelnöke ekkor ült tárgyalóasztalhoz a szigetországban. Ezen is szóba került egy fontos persztízsberuházás, a londoni taxiflotta megújítása.

Az új típus formailag messzemenően követi a hagyományokat, azonban ezen kívül semmi köze a régebbi modellekhez,

az alapoktól tervezték újra az egész autót.

Nem is akármilyen módon, mivel 2018-tól már csak zéró emissziós taxit szeretnének látni a brit fővárosban, így a TX5 is egy plug-in hibrid jármű lesz.

Forrás: Geely

Összesen 250 millió fontos beruházásról van szó, ebből 50 milliót szánnak egy teljesen új gyár felépítésére, ahol évi 36 ezer autót készíthetnének, akár hét különböző, elektromos hajtású modellt is.

Jelenleg évi 3500 londoni taxira van kereslet, így esélyes, hogy más, utcai autókat is gyárthatnának itt. Egyelőre

a TX5 műszaki tartalmáról nem sokat árult el a korábban a Volvót is felvásárló Geely.

Annyit tudni, hogy elöl egy négyhengeres benzinmotort helyeztek el, de képes lesz hosszabb távolságot megtenni elektromos üzemmódban is a beépített akkumulátorok segítségével.

Forrás: Geely

Figyelembe vették a taxik egyéb követelményeit, így mozgássérültek is könnyen használhatják majd, figyeltek a csomagtér kapacitására és a kis fordulókörre, valamint összesen hat utast is szállíthat majd az egymással szemben elhelyezett üléseken.

A Geely tervezési vezetője, Peter Horbury elmondta, hogy a TX5 kicsit hosszabb és magasabb a korábbi típusoknál,

viszont a szélességét nem növelték,

mert a taxisofőrök számára ez fontos szempont. Az autó formatervét a Geely Barcelonában lévő formatervező stúdiója készítette el, persze nem volt egyszerű dolguk, mivel az évtizedes alapformából nehéz radikálisan újat alkotni.