Van már olyan kamion, amit robotpilóta vezet

Mercedes Actros önjáró
Vágólapra másolva!
Az emberek egy része ellene, másik része viszont mellette foglal állást. Bárhogy is van, most egy újabb fontos lépés történt az automatizált vezetés irányába, mivel a Mercedes gyártani kezdte a kamionokhoz fejlesztett változatot.
Vágólapra másolva!

Október 2-án egy technológiai mérföldkő tanúi lehettek azok, akik a németországi A8-as autópályán Denkendorf és a stuttgarti repülőtér közötti szakaszon jártak. Ezen az útvonalon haladt ugyanis magát vezetve a Mercedes első, önvezető technológiával felszerelt kamionja, egy Actros.

Forrás: Mercedes-Benz

A kamionban Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg minisztere, és Dr. Wolfgang Bernhard, a Daimler AG busz és teherautó részlegének vezetője utazott. Az esemény apropóját az adta, hogy automatizált vezetésre képes rendszer a világon elsőként lett rendelhető szériagyártású kamionhoz.

Forrás: Mercedes-Benz

Ám, ahogy a Highway Pilot (autópálya-pilóta) név is mutatja, a rendszer még nem alkalmas arra, hogy egészen a célig önállóan elvezesse a gépet. Csak autópályán működik, itt a beépített kamerák és szenzorok segítségével az adott sávban tartja a teherautót, illetve figyeli a többi járművet, és a gáz, illetve a fék adagolásával alkalmazkodik a forgalomhoz.

Forrás: Mercedes-Benz

Eközben a sofőrnek a kormányt sem kell fognia, viszont amint valamilyen veszélyt, például útszűkülettel járó építkezést érzékel a rendszer, azonnal riaszt és visszaadja az irányítást, de így tesz akkor is, ha közeledik a lehajtó. Ez a vezetéstámogató tehát nem helyettesíti, hanem csak kiegészíti a sofőr munkáját, de egy fontos lépés a teljesen önvezető járművek irányába.