Viszik az új Suzuki Vitarát, mint a cukrot

Suzuki Vitara
Vágólapra másolva!
Augusztusban csaknem 5000 személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első nyolc hónapban ugyancsak nőtt a forgalomba helyezések száma, 11,7 százalékos növekedéssel meghaladta a 49 ezret - közölte a Datahouse adatai alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). A főleg cégautónak vásárolt Skoda Octavia mögött az új Suzuki lett a második legnépszerűbb modell.
Vágólapra másolva!

A személygépkocsik piacán egyértelműen lassul a növekedés, részben a magasabb bázis, részben a konszolidálódó vásárlóerő miatt. Az MGE azonban ezzel együtt is 75 ezer forgalomba helyezett új személyautóval számol idén év végére, ami 15 százalékkal haladná meg a 2014-est.

A Vitara főleg a magánvásárlók között népszerű Forrás: Suzuki

Az egyesület szerint a magánvásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része - különösen az egy-három autós céges vásárlások - magánvásárlásnak tekinthető, csak az ÁFA-visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba.

A JATO Dynamics adatai szerint augusztusban a legkeresettebb autómárka a Ford volt, 836 darabbal, amivel a magyarországi piac 13,6 százalékát sikerült lefedni. Csak a személyautók piacát tekintve augusztusban az Opel volt a legnépszerűbb 616 darabbal és 12,3 százalékos piaci részesedéssel. A második a Ford (591 darab), a harmadik a Suzuki (512 darab), amit a Skoda (489 darab) és a Volkswagen (409 darab) követ a toplistán. Modell szinten a legtöbb Skoda Octaviából (334 db), Suzuki Vitarából (302 db), Opel Astrából (196 db), Volkswagen Passátból (125 db), Volkswagen Golfból (108 db) és Ford Tourneo Customből (107 db) kelt el augusztusban.

Az Octavia a céges eladások miatt ismét első lett Forrás: Skoda

Kishaszonjárműből augusztusban 961-et helyeztek forgalomba, 21,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, de az év első nyolc hónapjában még így is nőtt az újonnan forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma 8,5 százalékkal, 10453-ra.

A motorkerékpárok eladása 10 százalékkal, 153 darabra nőtt. A nagyteherautókból 381 darabot adtak el a kereskedők, ami 13,7 százalékos többlet. A legjelentősebb mértékű növekedés a buszoknál volt, augusztusban 42 buszt talált gazdára, ez pedig közel tízszeres emelkedés tavaly augusztushoz képest.