Erős ajtócsapódástól is kinyílhat a légzsák a Dodge-okban

Dodge Charger
Vágólapra másolva!
Közel 300 ezer darab Dodge Chargert hívnak vissza az Egyesült Államokban, mert egy szenzor hibája miatt akár egy erős ajtócsapódásra is berobbanhat az oldal- és fejlégzsák.
Vágólapra másolva!

Egész pontosan 284153 Dodge Chargert hív vissza a Fiat Chrysler légzsákhiba miatt, zömében az Egyesült Államokból. Az érintett autók 2010. május 6-a és 2015. június 5-e között készültek, közölte honlapján az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA). Az ülésbe és a tetőbe épített oldal- és fejlégzsákok váratlanul működésbe léphetnek, akár egy erősebb ajtóbecsapás vagy nagyobb úthiba okozta ütés hatására. A javítás abból áll, hogy újrakalibrálják a gyorsulásmérő szeznzort.

Dodge Charger Forrás: Dodge

A gyártó július 10-éig három kisebb sérüléssel járó esetről tud, ami a hibával összefüggésben van, további baleseteket eddig szerencsére nem okozott a probléma. Jelenleg a Fiat Chrysler-nek még nincs ütemterve a visszahívás lebonyolítására. A mostani probléma nyilvánosságra kerülése előtt alig egy héttel, július 27-én egy 105 millió dolláros büntetést kaptak, miután 23 különböző hiba miatt összesen 11 millió személy- és teherautót kellett visszahívniuk. Ezen felül közel félmillió, többségében a RAM pick-upot érintő visszahívás is folyamatban van, itt az NHTSA szervezet vizsgálatai alapján a felfüggesztés hibája teheti irányíthatlanná az autókat.