Jelentősen nőttek a magyarországi újautó-eladások

Ford Focus
Vágólapra másolva!
Idén a hetedik hónapban a tavalyinál 14,4 százalékkal többet, mintegy 7012 új autót helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). A legnépszerűbb márka a Ford.
Vágólapra másolva!

Júliusban a magyarországi piac 10,7 százalékát a Ford fedte le mintegy 901 autóval (személyautó és összes haszongépjármű), csak a személyautók piacát tekintve az Opel a hónap győztese, 10,6 százalékos piaci részesedéssel, a második a Suzuki (742 darab), a harmadik a Skoda (644 darab), amelyet a Volkswagen (591 darab) és a Ford (585 darab) követ a toplistán.

Ford Focus Fotó: Gulyás Péter

Az MGE szerint a személyautókkal ellentétben a kishaszonjárművek piaca a forgalomba helyezett 1313 jármű ellenére is 5,1 százalékkal csökkent a 2014 júliusában mért adatokhoz képest. A közlemény szerint az idei évre az MGE fenntartja prognózisát, ami 75 ezer személyautó és 17 ezer kishaszonjármű eladásával, 15, illetve 6 százalékos növekedéssel számol.

A JATO Dynamics szerint a forgalomba helyezett új autók többsége (76 százalék) céges vásárlás, míg a magánvásárlások 24 százalékot tesznek ki. Az MGE közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, miközben számuk jóval meghaladja a behozott új autókét. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben az ágazatból származó költségvetési bevételeket is csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználásával jelentős mértékű áfabefizetés marad el.

A motorkerékpárok esetében pedig a piac szintén növekedést mutat, ugyanis az idén forgalomba helyezett 243 új kétkerekű, 1,7 százalékos emelkedést jelent a tavalyi adatokhoz képest - fűzték hozzá.