Egy életünk, egy halálunk, szelfizünk vezetés közben

autó szelfi, selfie, car, este fényképez fiatal fiatal lány  mobiltelefon quad selfie  Beregszász, 
Kárpátaljai magyar fiatal szelfizik Beregszászon
Beregszász, 2015. június 14. Kárpátaljai magyar fiatal szelfizik Beregszászon 2015. június 12-én.
Vágólapra másolva!
Aki városi fogalomban alaposan megfigyeli, mivel töltik idejüket az autóvezetők, meglepően magas arányban azt fogja tapasztalni, hogy a telefonjukat nyomkodják. Terjed azonban a netezés mellett egy azzal összefüggő, de viszonylag új keletű és veszélyes őrület is, a menet közbeni fotózkodás.
Vágólapra másolva!

Riasztó adatokat közölt az angol Gépjárművezetők Intézete (Institute of Advanced Motorist, röviden: IAM) arról, hogy egyre többen neteznek vezetés közben okostelefonon vagy tableten. Elsősorban a közösségi médiát használják, emellett e-maileket küldöznek, híreket olvasnak, sőt, a klasszikus, kézben tartott telefonálás mellett újabban rohamosan terjed a Skype használata is.

Forrás: Photononstop/Eric Audras

A felmérésben 500 hétköznapi sofőrt kérdeztek meg, és a többség menet közben is használja telefonja online funkcióit. Ezzel kapcsolatban az IAM emlékeztet arra, hogy ilyenkor nehezebben tudják sávban tartani a járművet, sokkal kevesebbet érzékelnek a környező forgalmi szituációkból, és drámain lassan reagálnak a vezetők.

A figyelemelterelés olyan veszélyes, mintha 0,5 ezrelékes véralkoholszintjük lenne,

vagy marihuána hatása alatt állnának.

Még érdekesebb tanulsága a felmérésnek, hogy rohamosan terjed a kormány mögötti szelfizés. A megkérdezett 18–24 éves fiatalok 15 százaléka készített már magáról fotót vezetés közben, a 25–35 éves korcsoportban pedig még magasabb, 19 százalékos az arány. Ha kor helyett nemek szerint vizsgáljuk az adatokat, érdekes különbség rajzolódik ki:

a nők a maguk 5 százalékával kevésbé hiúak, mint a férfiak,

akiknél az összes megérkezett 12 százaléka szelfizett már vezetés közben.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Magyarországon a KRESZ a kézben tartott mobiltelefon használatát tiltja, ami nemcsak a hívásokra, hanem az SMS-írásra, fényképezésre, internetezésre és minden egyéb tevékenységre vonatkozik.

Az ilyen vétségért 10 ezer forintos helyszíni vagy 20 ezres szabálysértési bírság jár,

ha észreveszi a rendőr (vagy nemsokára az új szupertraffipax). Arra, aki tabletet használ vagy más okból figyelmetlen, rásüthetik, hogy veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot, ami 5–50 ezer forintos helyszíni vagy akár 150 ezres szabálysértési bírsággal sújtható.

A Huffington Post tragikus és már-már örkényi esetről számolt be három éve: egy amerikai lány a szelfijével nyomatékosítva kiposztolta a Facebookra, hogy szerinte is életveszélyes vezetés közben a közösségi oldalakat böngészni,

majd a következő pillanatban kamionnak ütközött, és meghalt.

Erről, valamint más figyelemelterelő tevékenységekről és az azokkal összefüggő baleseti mutatókról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.