Ez lesz az utolsó turbótlan, nem hibrid Ferrari

Ferrari F12 Berlinetta
Vágólapra másolva!
Az olaszok az orrmotoros gran turismót sem hanyagolják el, hamarosan érkezik a Speciale változat, amely erősebb és könnyebb lesz az alapkivitelnél.
Vágólapra másolva!

Ha a limitált példányszámú LaFerrarit nem nézzük, jelenleg a 2012-ben bemutatott, orrmotoros F12 Berlinetta a Ferrari utcai kínálatának csúcsmodellje. A kisebb 458 Italia után ebből is készítenek egy Speciale verziót, amely várhatóan a jövő márciusi Genfi Autószalonon debütál hivatalosan. Az átalakítás drasztikusabb lesz a 458-nál látottakhoz képest. Rendkívül sokat, 200 kilót csökkentenek az alapkivitel 1630 kilós tömegén, amit könnyített karosszériával, vékonyabb Pesrpex ablakokkal, illetve szénszálas felnikkel érnek el.

Az alapkivitelű, 740 lóerős Ferrari F12 Berlinetta Forrás: Ferrari

Belül kevesebb kárpit, csak opcióként rendelhető audio- és navigációs rendszer lesz, de természetesen a motort sem hagyják változatlanul. A 6,2 literes szívó V12-es teljesítményét 740-ről 770 lóerőre növelik, ami izgalmas menetteljesítményeket ígér. A Speciale verziónál egy tonnára 538 lóerő jut (az alap F12-nél ez 453 lóerő), ami annyi, mint a Porshce 918 Spyder hibrid szuperautóval.

Forrás: Origo

Az orrmotoros gyorsulása 3 másodpercen belülre várható, viszont a nagyobb leszorítóerőt biztosító aero-csomag miatt a végsebesség némileg alacsonyabb lesz, bár a 300-at így is bőven megfutja majd. Ahogy elvárható, a futóművet is átdolgozzák, beleértve a kormányművet és a fékrendszert is. Az F12 Berlinetta Speciale nem lesz limitált széria, viszont a változtatásokat keményen meg kell fizetni, az árát 300 ezer font (kb. 130 millió forint) környékére becsülik. Könnyen elképzelhető, hogy az F12 Speciale lesz az utolsó szívómotoros, nem hibrid új Ferrari modell.