Ijesztő látvány lesz az új Toyota Prius

Toyota Prius
Vágólapra másolva!
A hibrid autó legújabb változata meghökkentő formatervet kap, viszont könnyebb, takarékosabb és kényelmesebb lesz elődjénél. Ősszel tartják a hivatalos bemutatót.
Vágólapra másolva!

A japán autógyártó korábban hat hónappal elhalasztotta a Prius negyedik generációjának premierjét, hogy még tökéletesebbre hangolják az új padlólemezt és a hibrid rendszert. Thaiföldön már felbukkantak az alaposan elmaszkírozott prototípusok, most viszont hivatalosnak tűnő grafikák kerültek fel a netre. Ezek alapján az új Prius átveszi az üzemanyagcellás Mirai sokkoló stílusát, ami szöges ellentéte annak a konzervativizmusnak, ami a normál, nem hibrid autóknál jellemzi a Toyotát.

Felül a normál, alul a kábellel tölthető verzió Forrás: www.autonet.com

Furcsa formájú lámpák és lökhárítók teszik elsőre felismerhetővé és egyben ijesztővé a Priust, igaz, a konnektoros változat konvencionálisabb, könnyebben emészthető orr-részt kapott. A Priusok védjegye, a jó légellenállás érdekében szükséges, egy ívvel megrajzolt tetővonal megmaradt. Az új, negyedik generáció 7 centivel hosszabb (455) és 2,5-tel szélesebb (177) lesz a jelenlegi Priusnál, a 149 centis magasság és a 270 centis tengelytáv nem változik. Bár megnövelték a méreteit, 85 kilót sikerült faragni a tömegéből, az alapkivitel így csupán 1280 kilót nyom.

Forrás: www.autonet.com

Az új HSD hibrid rendszer egy 1,8 literes, 105 lóerős Atkinson-ciklusú benzinesből, egy 90 lóerős elektromotorból, egy fokozatmentes, bolygóműves erőátvitelből és a lítium-ion akkumulátorokból áll. Az összteljesítmény állítólag 150 lóerőre jön ki, ami jelentős előrelépés a mostani 136-hoz képest. Átlagosan 2,5 litert fogyaszt 100 kilométeren az új Prius, ami 1,4 literrel kevesebb a harmadik generáció étvágyánál.

Forrás: www.autonet.com

A konnektorról tölthető PHV kivitel akár 50 km-t képes megtenni tisztán elektromos üzemben, így a fogyasztása 1,4 literre csökken. Állítólag az új Prius idén októberben, a Tokiói Autószalonon debütál, megvásárolni pedig 2016 második negyedévétől lehet majd a világ minden táján.