Egy legendával kevesebb az autóiparban

Giorgetto Giugiaro Golf
Vágólapra másolva!
Számtalan emlékezetes autótípus tervezője, Giorgetto Giugiaro a maradék részesedését is eladta a cégéből az Audinak, egyúttal bejelentette a visszavonulását is.
Vágólapra másolva!
Giugiaro az első generációs Volkswagen Golffal Forrás: Italdesign

A 76 éves Giorgetto Giugiaro a ma élő egyik legismertebb formatervezők egyike, aki közel ötven éven keresztül dolgozott saját, Italdesign Giugiaro SpA nevű cégében. 2010-ben eladta a cég 90,1 százalékát az Audinak, és most a maradék részvénycsomagjától is megválva bejelentette, hogy végleg visszavonul. Az olasz dizájner a hivatalos indoklás szerint több időt szeretne a privát életére fordítani. Az Italdesign teljes egészében az Audi tulajdona lett, a Volkswagen prémiummárkája már bejelentette, hogy év végéig 250 fővel növeli a munkatársak számát.

Forrás: Italdesign

Giugiaro rendkívül fiatalon, már 17 évesen a Fiatnál dolgozott, majd átkerült a Bertone stúdióhoz, ahonnan a Ghia volt a következő lépcsőfok. 1968-ban végül megalapította az Italdesign-t, amely az egyik legnevesebb formatervező cég lett a Pininfarina és a Bertone mellett. Száz feletti azon szériaautók száma, amelyek az ő keze munkáját viselik magukon. Csak néhány példa: VW Golf I, Fiat Panda I, BMW M1, de a Ferrari, Lancia, Alfa Romeo és Seat sok típusának a külsejét is az ő cége álmodta meg.