Őrült kísérletre készülnek a szuperszonikus autóval

Bloodhound SSC
Vágólapra másolva!
Egy éven belül befejezik a finomhangolást, és bőven átlépi a hangsebességet a világ leggyorsabb autója. A Jaguar pedig addig is profitál a hírverésből.
Vágólapra másolva!
Forrás: Noble

Elképesztő kísérletre készülnek a Bloodhound SSC rakétaautóval: meg akarják dönteni az aktuális, 1228 km/h-es szárazföldi sebességrekordot, legalább 350 km/h-val szárnyalnák túl. A jármű tesztelési fázisa lassan a végéhez közeledik, ennek az egyik fontos állomása november 15-én lesz az angliai Newquay repülőtéren. Igyekeznek biztosra menni a tervezők, a külön sugárhajtóműves és rakétahajtású, összesen 6,5 tonnás szörny összesen 135 ezer lóerős.

Bloodhound SSC Forrás: Noble

Az elsősorban promóciós célú rendezvényen már mozgásban láthatja a közönség a világ leggyorsabb autóját, igaz, egyelőre csak 200 mérföldes (322 km/h) sebességre gyorsítanak fel vele. Ezután Dél-Afrikában folytatják a finomhangolást, végül pedig jövőre következhet a rekordfutás - a cél pedig nem kevesebb, mint 1600 km/h. Ez már szuperszonikus szint, a hangsebesség 1,4 -szerese. Érdemes azért szkeptikusan kezelni az adatokat, hosszú évek óta zajlik, és mindig csúszásban van a fejlesztés, már 2012-re beígérték a rekorddöntést.

Bloodhound SSC Forrás: Noble

A Bloodhound SSC volánja mögött ezúttal is a volt vadászpilóta Andy Green ül majd. A Jaguar a tesztsorozat részeként már ki is próbálta a rekordautó fékezőernyőjét, mégpedig egy utcai F-Type sportkocsi mögé kötve. Persze az angol autógyár igyekszik maximálisan kihasználni az esemény marketingértékét, a Goodwoodi Sebességfesztiválon bemutatja a rekordkísérletre készített különleges kísérőjárműveket, többek közt az 550 lóerős XJR-t.