Magyar napelemes autó versenyez Ausztráliában

napelemes autó
Katherine, 2015. október 18. A Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának (GAMF) autója, a Megalux a napenergiával meghajtott autók ausztráliai világversenyének, a World Solar Car Challenge-nek az első napján, 2015. október 18-án az észak-ausztrálai Katherine közelében. A Darwintól Adelaide-ig tartó 3000 kilométeres versenyen 25 ország 45 napelemes autója állt rajthoz. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Javában szeli a kilométereket a Megalux csapat versenygépe Ausztráliában. A világ legnehezebb ökofutamán 25 ország 45 napelemes autója állt rajthoz.
Vágólapra másolva!

Egyedüli magyar indulóként a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának (GAMF) autója, a Megalux nevezett be a világversenyre. A World Solar Car Challenge mezőnye vasránap rajtolt el Darwinból, a befutó október 25-én lesz Adelaide-nél.

Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Bő 3000 kilométeres a kontinenst átszelő verseny, az útvonala hosszan vezet sivatagokon is. Jól jelzi a nehézségét, hogy 2013-ban 33 indulóból csak 10 ért célba. A főiskolai csapatot Kutasi Zoltán tanszékvezető mérnök vezeti, fő céljuk az, hogy a saját építésű Megalux probléma nélkül célba érjen. Kizárólag napenergiával, illetve a kinetikus energia visszanyerésével kell megtenni a teljes távot.

Forrás: MTI/Brendon Thorne

Ebből a cikkünkből megtudhatja, hogy a versenygépek világától elszakadva, a civil autózásban mire lehet használni a fényenergiát, sőt, a gyártók szolártetői mellett egy utólagos napelembeépítéssel foglalkozó céget is megismerhet.