Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kinyírhatja az autóját, ha ezzel a jelzéssel továbbmegy

check engine
Vágólapra másolva!
A modern autókban a műszerfali check engine-jelzés felvillanása annyiféle hibát jelenthet, hogy nem érdemes kockáztatni: azonnal álljon meg, és hívjon trélert!
Vágólapra másolva!

A régi szép időkben könnyedén meg lehetett bütykölni egy autót az út szélén, a javítást ráadásul lehetett két emberes rúgással vagy néhány csatlakozó megcibálásával kezdeni. És sok esetben ennyi is elég volt ahhoz, hogy megoldódjon a probléma. Néhány évtized alatt azonban rengeteget fejlődött az autóipar: egy mai modern autónak annyi köze van a Wartburgokhoz, mint a legmodernebb okostelefonoknak az első téglamobilokhoz, ennek összes velejárójával, így a jóval több és nehezebben diagnosztizálható meghibásodási lehetőséggel együtt.

A legújabb típusok ugyan a nagy digitális kijelzőikkel akár egyértelmű mondatokkal is képesek megüzenni, hogy mi a bajuk, sokszor mégis a műszerfali lámpácskák villódzásából kellene kitalálnunk, hogy mi lehet a gond. Arról, hogy a műszerfalon felvillanó jelzések mennyi mindent jelenthetnek, itt írtunk bővebben.

Az autók nem mondják, mi a bajuk

Ha egy modern autóban úgy tönkremegy valami, hogy a műszerfal is jelzi, azt illik komolyan venni. Lehet, hogy a check engine-lámpa kontakthiba miatt gyullad ki, de az is lehet, hogy nem, ezt pedig a kormány mögött ülve vagy a motorháztetőt felnyitva a legritkább esetben tudjuk eldönteni. Az "orosz módszer", vagyis a különböző, kritikusnak vélt pontokra való rásózás a legritkább esetben segít, és lehet, hogy ezzel is maradandó károkat okozunk. Sokan fütyülnek az egészre, és még évekig világító sárga lápmával járnak tovább, az autó eladása előtt pedig gyorsan kiköttetik, ami már tényleg szerencsejáték-kategória.

Ha menet közben kigyullad a sárga jel, azonnal álljon meg. Ha esetleg a piros világít, engedje ki a kéziféket...

Kollégánk 2010-es autójában például van szöveges üzenetek megjelenítésére képes kijelző, amely azt is képes kiírni, ha éppen a hátsó rendszámtábla-világítás izzóját kell kicserélni. A mérnökök valószínűleg sokkal többféle hibaüzenet beprogramozására lennének képesek, mint ahányat valójában betáplálnak az autó memóriájába, így lehet egy banális meghibásodásból is több tízezer forintos számlát csinálni.

Kivégzés újraindítással

Kollégánk egy karácsony előtti este, nyolc óra körül a Petőfi híd pesti hídfőjénél járt, amikor a hátsó rendszámtábláról is kommunikálni képes autó a hídról lekanyarodva elkezdett rángatni, kigyulladó check engine-lámpával, megfejelve a szöveges kijelző engine fault (motorhiba) és ESP fault (ESP-hiba) üzenetével. Mivel ez nem mond sokat, az első alkalmas helyen való félreállás után következett a minden esetben kerülendő kísérletezés a leállítás-újraindítással, a "hátha magától megjavul" reményében.

A kolléga az első szívrohamot akkor kapta, amikor a hibajelenséget a szerelőjének leírva annak első kérdése az volt, hogy "ugye nem próbáltad meg újraindítani", a másodikat pedig akkor, amikor a "de, többször is" válasz után az hangzott el, hogy "reméljük, nem most csináltál több százezer forintos kárt."

Bármit jelenthet

A probléma, hogy a motorhiba nagyon tág fogalom, amibe belefér egy hibás szenzor, de az is, hogy tönkrement a vezérlés. Szakadt szíjas vagy láncos motort újraindítgatni vagy továbbmenni vele kész anyagi csőd, ezt valószínűleg tudja már a kolléga szerelőjének az az ügyfele is, akinek a Golfjából a Ferdinánd hídon, felfelé menet ment el az erő a check engine-lámpa felvillanásával, de még elgurult vele a pár száz méterre lévő lakásig. A szakadt szíj közben elég nagy pusztítást végzett, belevertek a dugattyúk a szelepekbe.

Ha a motorral van baj, jobb azonnal trélert hívni. Nem olcsó, de lehet, hogy ez lesz a kisebb kiadás

Ha motorhibát jelez az autó, nincs mérlegelési lehetőség, autószerelési jártasság és diagnosztikai műszer hiányában trélert kell hívni, elkerülendő az esetleges nagyobb károkat. A kollégának karácsony előtt szerencséje volt, szerelője a késői órán is vállalta, hogy ránéz az autóra - a Budapesten belüli fuvar kapásból 14 ezer forintba került, és ekkor még nem lehetett tudni, hogy csak egy csatlakozót kell helyretenni, vagy atomjaira kell bontani a motort.

Ennek jó vége lett, de ez mázli. Ne kockáztasson!

A történet tulajdonképpen happy enddel ért véget, a komputer két pillanat alatt kiolvasta a hibatárolóból, hogy "gyújtáskimaradás a 3. hengerben", ami rögtön megmagyarázta a rángatást is. Ha ezt nemcsak a diagnosztikai alrendszerbe, hanem az utolsó izzóról is kommunikálni képes központi kijelzőre is elküldte volna az autó, a két év öregedést jelentő kétórás idegeskedést meg lehetett volna spórolni.

A hibaüzenet birtokában már lehetett is turkálni az adott típus gyenge pontjának számító gyújtótrafó környékén, amely úgy be volt rohadva, hogy a kábeleket is alig lehetett lerángatni róla. 170 ezer kilométert bírt az eredeti gyári darab, az sem lett volna egyedülálló, ha pár tízezerrel korábban adja be a kulcsot. A polcon véletlenül pont volt elfekvőben egy alkalmas cseredarab, így a trélerrel együtt a hiba elhárítása kijött 50 ezer forintból. Ami nem kevés, de a lehetőségek között szereplő több százezerhez képest mégis megkönnyebbülés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről